REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron, cu 66% din voturile exprimate, este noul preşedinte UPDATE

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: Aproape 47 de milioane de francezi au fost chemaţi la urne, duminică, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, având de ales între candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând peste 66% din voturile exprimate.

07 mai 2017, 05:00
REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: Emmanuel Macron, cu 66% din voturile exprimate, este noul preşedinte UPDATE

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE Emmanuel Macron, un politician de centru proeuropean, a fost ales duminică președinte al Franței cu 66,10% din sufragii, devansând-o la mare distanță pe rivala sa de extremă-dreapta Marine Le Pen, care a obținut 33,90% din voturi, potrivit rezultatelor finale difuzate luni de Ministerul de Interne francez, citate de AFP.

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE ORA 03:40 Candidatul independent de centru Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați.

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE: Noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că o „nouă pagină s-a deschis” pentru Franţa, „cea a speranţei şi încrederii regăsite”.

„O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară (duminică – n.r.). Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus el.

UPDATE 21:25 Marine Le Pen îşi recunoaşte înfrângerea în scrutinul prezidenţial

Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, şi-a recunoscut, duminică seară, înfrângerea în scrutinul prezidenţial, câştigat de Emmanuel Macron, salutând însă „rezultatul istoric” înregistrat de partidul său.

„Cetăţenii Franţei au ales un nou preşedinte, optând pentru continuitate”, a declarat Marine Le Pen, citată de cotidianul Le Monde.

„Prin acest rezultat istoric şi masiv, francezii au transformat alianţa patrioţilor în principala forţă a opoziţiei. (…) Formaţiunile politice care l-au susţinut pe Emmanuel Macron s-au discreditat singure”, a adăugat Marine Le Pen.

„Partidul Frontul Naţional trebuie să se reformeze pentru a fi la înălţimea acestei oportunităţi istorice. Voi propune transformarea mişcării noastre politice şi le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture”, a spus Marine Le Pen.

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE: Candidatul En Marche!, Emmanuel Macron, de centru, este noul preşedinte-ales al Franţei, arată un exit-poll, difuzat de France 24. El a obţinut 65,099% din voturi.

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE:  Majoritatea secţiilor de vot din Franţa s-au închis la ora locală 19 (20 ora României), iar numărătoarea voturilor a început.

Excepţie fac marile oraşe, precum Paris, Lyon sau Marsilia, unde secţiile de vot se vor închide la ora locală 20 (21 ora României). Astfel, în baza legii din Franţa, primele exit-polluri vor fi anunţate abia după ora 20 (21 ora României).

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE: Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa ar putea fi de 74% la ora locală 20 (21 ora României), când se vor închide şi ultimele secţii din Hexagon, potrivit unei estimări făcute de institutul Elabe pentru BFMTV.

Rata de participare a fost de 80,35% în al doilea tur de scrutin din 2012. Rata de participare la al doilea tur de scrutin a fost, până la or locală 17 (18 ora României), a fost de 65,3%, în scădere faţă de primul tur de scrutin, a anunţat Ministerul de Interne de la Paris, citat de Le Figaro. 

Majoritatea secţiilor se vor închide la ora 19 (20 ora României). Excepţie fac secţiile din oraşele mari, care se vor închide la ora locală 20 (21 ora României).


REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE: Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate, potrivit presei belgiene. Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16 (17 ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de RTBF, care le descrie drept “fiabile”. 

Acesta nu este primul scrutin la care presa belgiană publică rezultate preliminare în cursul alegerilor din Franţa. Mass-media din Hexagon nu are voie, prin lege, să divulge astfel de informaţii înainte de încheierea votului. 

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în Hexagon, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

Ultimele sondaje, publicate vineri, îl creditează pe Macron cu 62% din intenţiile de vot în al doilea tur de scrutin, faţă de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de candidatul de centru în sondaje realizate de institute de prestigiu, după primul tur de scrutin din 23 aprilie.

UPDATE: Autorităţile franceze au demarat o anchetă judiciară privind atacul informatic care a vizat echipa candidatului En Marche!, Emmanuel Macron, a anunţat o sursă apropiată investigaţiei pentru AFP. 

 
REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017 UPDATE 16.00  Conform unopr prime rezultate preliminare, candidatul centrist En Marche! Emmanuel Macron conduce în alegerile prezidenţiale în teritoriile franceze de peste mări şi în cele din America de Nord, informează Tribune de Geneve.
 
Rezultatele în teritoriile de peste mări :
 
Saint-Pierre-et-Miquelon : Macron 63,3%, Le Pen 36,7%
Saint-Barthélemy : Macron 58,4%, Le Pen 41,6%
Saint-Martin : Macron 67,6%, Le Pen 32,4%
Guadeloupe : Macron 75,1% , Le Pen 24,9%
Martinique : Macron 77,5, Le Pen 22,5%
Guyane : Macron 65%, Le Pen 35%
 
America de Nord
 
Statele Unite : 
 
New-York : Macron 94,7%, Le Pen 5,3%
Chicago / Midwest : Macron 92%, Le Pen 8%
Boston : Macron 95,7%, Le Pen 4,3%
 
Canada : 
 
Ottawa şi Montréal : Macron 90%, Le Pen 10% 


UPDATE:Curtea Muzeului Luvru, unde Emmanuel Macron ar urma să celebreze eventuala victorie în scrutinul prezidenţial din Franţa, a fost evacuată duminică, din raţiuni de securitate, anunţă Poliţia din Paris. Autorităţile au dispus duminică evacuarea curţii Muzeului Luvru şi a sălii de presă, potrivit jurnaliştilor prezenţi.Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), urmează să celebreze în curtea Muzeului Luvru eventuala victorie în scrutinul prezidenţial. „Este vorba de verificări efectuate din raţiuni de precauţie”, a transmis Prefectura Poliţiei din zona metropolitană Paris.

UPDATE: Rata de participare la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, în care se confruntă centristul Emmanuel Macron și reprezentanta Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen, a fost de 28,23% până la ora locală 12.00, mai scăzută decât în urmă cu cinci ani, dar aproximativ egală celei din prima rundă, transmit Reuters și AFP, preluând datele comunicate de Ministerul de Interne de la Paris.

UPDATE: Candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a votat duminică, în jurul orei locale 11 (12 ora României), la Henin-Beaumont (Pas de Calais, nordul ţării). Le Pen, zâmbitoare, a îmbrăţişat membri ai comisiei de supraveghere. Ea nu a făcut declaraţii. În cursul după-amiezii ea va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul votului.

UPDATE: Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat în jurul orei locale 11 (12 ora României) la o secţie de vot din Touquet (Pas-de-Calais, nordul ţării).Candidatul a fost însoţie de soţia sa, Brigitte.Înainte de a ajunge la secţie, el a făcut o baie de mulţime. Numeroşi susţinători ai săi s-au strâns în faţa locuinţei politicianului, care ar putea deveni cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării.


REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: Secţiile de vot s-au deschis în Franţa duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii vor desemna al optulea preşedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-stângă Marine Le Pen. Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în Hexagon, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

Pe teritoriul ţării, majoritatea celor 66.546 de secţii de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuşi, secţiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.

REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 23 aprilie 2017, candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 24,01% din voturi, iar candidata formațiunii Frontul Național Marine Le Pen a obținut 21,30% din sufragii, potrivit Ministerului de Interne francez, conform agențiilor AFP și Reuters.

***
Avocata și politiciana Marine Le Pen, pe numele său complet Marion Anne Perrine Le Pen, s-a născut la 5 august 1968, la Neuilly-sur-Seine. Este al treilea copil al fondatorului și președintelui istoric al formațiunii Frontul Național, Jean-Marie Le Pen.
În imagine: Candidata Frontului Național Marine Le Pen se adresează susținătorilor săi în timpul unui miting desfășurat la 4 mai 3017, în Ennemain, nordul Franței.

Și-a luat licența în științe juridice la Universitatea Paris II, iar în 1992 a absolvit un program de studii avansate în drept penal. Și-a început cariera juridică la un tribunal de mare instanță din Paris, conform portalului gala.fr. În 1986, a fost aleasă consilier regional pentru zona de nord Pas-de-Calais, iar din 2004 a fost aleasă consilier regional pentru Ile-de-France. Din 2004, este membră a Parlamentului European. În 2006, se implică în proiectul de coordonare a campaniei electorale a tatălui său pentru alegerile prezidențiale.

Din ianuarie 2011, Marine Le Pen a ocupat funcția executivă de conducere a partidului Frontul Național, în urma câștigării alegerilor interne ale formațiunii.

La o zi după desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale, Marine Le Pen a anunțat că se suspendă din funcția de președinte executiv al partidului. Președinte interimar al formațiunii a fost desemnat europarlamentarul și primarul comunei Hénin-Beaumont, departamentul Pais-de-Calais, Steeve Briois.
Le Pen a fost inclusă de revista Time, în 2011 și în 2015, în clasamentul celor mai influenți 100 de oameni la nivel mondial, potrivit versiunii electronice a revistei. În 2016, a fost desemnată de portalul Politico drept al doilea cel mai influent europarlamentar după președintele de atunci al Parlamentului European Martin Schulz, conform www.politico.eu.
În imagine: Candidatul Emmanuel Macron își încurajează susținătorii în timpul unui miting desfășurat la 5 mai 2017, în Rodez, sudul Franței.

Candidatul de centru Emmanuel Macron, din partea formațiunii ”En Marche!”, s-a născut la 21 decembrie 1977, la Amiens, în nordul Franței, într-o familie de medici. Pe numele său complet Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale din Franța și este pentru prima dată implicat într-o campanie electorală.

Emmanuel Macron este licențiat în filosofie al Universității Paris Nanterre și are un masterat în afaceri publice la celebra instituție Sciences PO (Institut d’Etudes Politiques de Paris), iar în 2004 a absolvit Școala Națională de Administrație, conform France24.com și Agence France Presse. În 1999, a lucrat ca asistent pentru proiecte editoriale al filosofului francez Paul Ricoeur, potrivit ediției electronice a cotidianului Le Monde.
A fost membru al Partidului Socialist (2006-2009), iar din 2009 a fost independent.
A intrat în serviciul public în aprilie 2004, în cadrul serviciului de Inspecție a Finanțelor, iar în octombrie 2005 a devenit inspector în domeniul finanțelor. În anul 2008, părăsește serviciul public și este ofertat ca bancher, la doar 30 de ani, de banca Rotschild, în cadrul căreia are un parcurs fulminant, potrivit www.gala.fr.

În mai 2012, Emmanuel Macron acceptă propunerea lui Francois Hollande de a se alătura administrației de la Palatul Elysee, în calitate de secretar general adjunct al administrației prezidențiale. La 26 august 2014, este numit ministru al economiei, industriei și domeniului digital, în cadrul celui de-al doilea executiv condus de Manuel Valls.
Emmanuel Macron a înființat, la 6 aprilie 2016, mișcarea politică ”En Marche!”. La 30 august 2016, Macron își anunță demisia din funcția de ministru, iar câteva săptămâni mai târziu, la 16 noiembrie, își anunță candidatura la președinția Franței. Este căsătorit, din 2007, cu Brigitte Trogneux, conform closermag.fr și skynews.com.

***
REZULTATE ALEGERI FRANŢA 2017: Președintele Franței poate ocupa această funcție pentru maximum două mandate a câte cinci ani. Jacques Chirac a fost ultimul președinte francez care a avut un mandat de șapte ani, în timpul mandatului său fiind schimbată durata mandatului prezidențial la cinci ani, conform ediției electronice a cotidianului Le Monde.

Președintele este ales prin vot direct de cetățenii francezi, exprimarea votului nefiind obligatorie.

La 11 mai va fi cunoscut numele noului președinte al Franței. Ceremonia publică de învestire a noului președinte al Franței va avea loc nu mai târziu de data de 14 mai, când se încheie mandatul lui Francois Holande, conform lemonde.fr.

Cetățenii francezi din România își pot alege președintele, duminică, în București, Cluj-Napoca sau Iași, orașe în care au fost amenajate secții de votare ce vor fi deschise între orele 8,00 și 19,00, informează Ambasada Franței la București.

Secțiile de votare sunt amenajate la Ambasada Franței din Capitală, la Institutul Francez din Cluj-Napoca și la Institutul Francez din Iași.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt cei doi candidați care se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Peste 1.300 de cetățeni francezi au votat în România și Republica Moldova — în circumscripția consulară a Ambasadei Franței la București — în primul tur al Prezidențialelor Franței, ce a avut loc pe 23 aprilie.

Rezultatele provizorii ale primului tur au fost publicate o zi mai târziu, pe site-ul misiunii diplomatice de la București.

Potrivit informațiilor publicate online, numărul de alegători înscriși, în primul tur, în circumscripția consulară a Ambasadei Franței la București a fost de 2.551, numărul celor care au votat ridicându-se la 1.346 (o rată de participare de 52,76 %) iar totalul voturilor exprimate a fost de 1.331.

Candidatul Emmanuel Macron a avut cele mai multe voturi în România și Republica Moldova — 524 (39,37%), urmat de François Fillon, cu 428 de voturi (32,16%), Jean-Luc Mélenchon — 179 de voturi (13,45%), Marine Le Pen — 81 de voturi (6,09%), Benoît Hamon — 70 de voturi (5,26%) și Nicolas Dupont-Aignan — 23 de voturi (1,73%).

În ordinea descrescătoare a voturilor primite au urmat François Asselineau — 12 voturi (0,90%), Jean Lassalle — 7 voturi (0,52%), Philippe Poutou — 5 voturi (0,37%), Jacques Cheminade — 2 voturi (0,15%) și Nathalie Arthaud — niciun vot.

Cetățenii francezi de pe teritoriul României și Republicii Moldova au avut, în primul tur de scrutin, secții de votare deschise în București, Cluj-Napoca, Iași și Chișinău.

Potrivit paginii oficiale de Facebook a Ambasadei Franței la București, prezența la vot din România și Republica Moldova a fost, la finalul lui aprilie, cu 8 procente mai mare decât cea din 2012. Cetățenii francezi din diaspora au la dispoziție peste 800 de secții de vot unde își pot exprima opțiunea la Prezidențiale.