REZULTATE REFERENDUM CATALONIA: Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă

Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică, transmite BBC.

02 oct. 2017, 03:03
REZULTATE REFERENDUM CATALONIA: Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă

Liderul catalan Carles Puigdemont a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.

„Odată cu această zi de speranţă şi suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont într-o intervenţie televizată, în care a apărut flancat de alţi lideri catalani.

De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmaţiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă.

„Astăzi nu a avut loc un referendum pentru independenţă în Catalonia”, a afirmat Rajoy.

El a spus că toţi spaniolii au putut vedea că statul de drept îşi menţine forţa şi acţionează cu toate resursele legale şi eficient în faţa oricăror provocări.

Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept.

„Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin şantaj”, a spus premierul Rajoy, conform The Independent.

„Astăzi avem motive să credem în democraţia noastră. (…) Îmi declar disponibilitatea la dialog în termenii legii”, a adăugat el.