Mihai Tudose şi Marius Nica, propunerile PSD pentru postul de premier

Cu o zi înainte de consultările de la Palatul Controceni, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele politice, România TV a aflat care este propunerea Partidului Social-Democrat pentru funcţia de premier.

25 iun. 2017, 18:08

UPDATE. PSD are şi o a două propunere pentru postul de premier, Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta. Surse din partid au confirmat această informaţie, pentru România TV.

ŞTIREA INIŢIALĂ. PSD merge la Palatul Cotroceni cu un nume care nu a fost vehiculat în ultima vreme pentru postul de prim-ministru. Acesta este Mihai Tudose, deputat de Brăila, fost ministru al Economiei în guvernele Ponta şi Grindeanu, după 23 februarie 2017.

Mihai Tudose are 50 de ani şi este din Brăila. El a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Mihai Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

Citeşte şi Traian Băsescu: E dreptul preşedintelui de a verifica majorităţile la vot în Parlament. Guvernele trec sau nu în Parlament

În 2010, Mihai Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, SRI. Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

Potrivit declaraţiei de avere, Mihai Tudose deţine un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie filatelică estimată la 30.000 de euro.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, că social-democraţii au o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

„Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă”, a spus Ştefănescu.

El a făcut aceste declaraţii după ce România TV l-a prezentat pe Mihai Tudose drept numele asupra căruia liderii PSD au căzut de acord. El nu a dorit să comenteze însă informaţia.

Întrebat dacă se potriveşte Tudose profilului PSD privind premierul, despre care Liviu Dragnea spune că nu trebuie să aibă legături cu serviciile secrete, în condiţiile în care el a absolvit cursuri ale Academiei Naţionale de Informaţii, Ştefănescu a afirmat că el va fi asumat prin vot.