Românii au o nouă sărbătoare naţională pe 18 decembrie. Decizia s-a luat în Senat

Senatul a adoptat legea privind instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională. 

23 oct. 2017, 14:25
Românii au o nouă sărbătoare naţională pe 18 decembrie. Decizia s-a luat în Senat

UPDATE: Plenul Senatului a adoptat luni cu unanimitate de voturi iniţiativa legislativă privind instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie.

 

La Senat se află şi o iniţiativă legislativă a UDMR care prevede consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

 

Săptămâna trecută, coaliţia de guvernare a decis amânarea votării iniţiativei UDMR.


Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România ar putea primi luni votul senatorilor și  prevede declararea zilei de 18 decembrie ca zi de sărbătoare națională. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.

Conform propunerii legislative, în ziua de 18 decembrie se va sărbători Ziua Minorităţilor Naţionale din România și se vor organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători. În aceeași zi, Societatea Română de Televiziune și Societatea de Radiodifuziune vor prezenta informații despre această sărbătoare și aspecte prilejuite de sărbătorirea ei.

Potrivit inițiatorilor, în România, ziua de 18 decembrie este deja sărbătorită în fiecare an, după cum prevede Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale din România, iar acest proiect de act normativ nu face altceva decât să includă această zi pe lista zilelor de sărbătoare națională.

18 decembrie, zi de sărbătoare națională, dar nu și zi liberă

Proiectul de lege prevede ca ziua de 18 decembrie să devină zi de sărbătoare națională, nu și zi liberă. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii.

Din moment ce acest proiect nu prevede ca ziua de 18 decembrie să fie și zi liberă, după adoptarea acestuia, lista de sărbători legale și nelucrătoare va rămâne neschimbată, și anume:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).