Românii s-ar putea bucura de o nouă ZI LIBERĂ

Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune ca Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor să fie declarată sărbătoare naţională legală, respectiv zi nelucrătoare. El a depus, vineri, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă în acest sens.

11 oct. 2013, 13:20
Românii s-ar putea bucura de o nouă ZI LIBERĂ

„Această propunere are la bază dorinţa exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare, având în vedere importanţa ei în calendarul creştin ortodox, Ziua Înălţării fiind una din cele mai importante sărbători creştine. În plus, Ziua Înălţării este închinată comemorării Eroilor şi trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru ţara lor. În redactarea acestui proiect am avut consultări prealabile cu Patriarhia Română, care susţine, în mod firesc, această iniţiativă”, a argumentat Bogdan Diaconu.

Citeşte şi Veste bună pentru bugetari. Angajaţii la stat ar mai putea avea două ZILE LIBERE în această iarnă

Potrivit acestuia, în scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru susţinerea declarării Zilei Înălţării – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează că „în ultimii 23 de ani Biserica noastră a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălţării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, însă acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat”.

Românii ar putea avea încă o ZI LIBERĂ, de o sărbătoare religioasă

„Mai mult, scrisoarea aduce la cunoştinţă că pomenirea eroilor în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 şi prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiţie sfântă şi frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima şi a-şi reface tradiţia sănătoasă de cinstire publică a eroilor români. Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001 s-a revenit la tradiţia ca sărbătoarea Înălţării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos (art. 39). Deşi în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcaşurile de cult, din nefericire mulţi credincioşi care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici şi la comemorările din cimitire sau de la monumentele şi troiţele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deşi e proclamată ca sărbătoare naţională, Ziua Eroilor rămâne totuşi o zi lucrătoare”, mai spune Diaconu, citat de Agerpres.

El a menţionat că în sprijinul prezentului proiect de lege trebuie amintit că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă „pentru a veni în întâmpinarea dorinţei clerului şi credincioşilor ortodocşi români şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa publică a sărbătorii Înălţării Domnului, zi în care se face şi pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţe şi a patriei”.

Ziua Înălţării Domnului se celebrează la 40 de zile de la Înviere şi nu are o dată fixă în calendarul ortodox.