Rusia anticipează că vremea sancţiunilor internaţionale va trece în curând

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului rus), aflat pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA, a apreciat luni că ''vremea sancţiunilor va trece în curând'', declaraţie făcută în timpul unei vizite oficiale în Elveţia.

19 feb. 2018, 13:48
Rusia anticipează că vremea sancţiunilor internaţionale va trece în curând

Volodin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, are interdicţie de intrare în UE pentru rolul său în criza ucraineană, dar Elveţia nu face parte din Uniunea Europeană.

”Noi credem că vremea sancţiunilor va trece în curând. De fapt, sancţiunile constituie drumul spre impas, nu este calea noastră şi cred că nici a Elveţiei”, a declarat preşedintele Dumei într-un interviu pentru televiziunea publică elveţiană RTS.

El a adăugat că ceea ce apropie Moscova şi Berna ”este dorinţa de a construi (relaţii)”, dar a asigurat că un ”mare număr de ţări europene doresc de asemenea să dezvolte acest dialog”.

Colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Viaceslav Volodin a devenit în 2016 noul preşedinte al Dumei de Stat. Considerat drept arhitectul măsurilor conservatoare şi antioccidentale adoptate de Kremlin şi inclus pe lista persoanelor vizate de sancţiuni europene şi americane în urma crizei ucrainene, el a fost, din 2010, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, potrivit Agerpres.

Preşedintele Dumei, care a sosit duminică în Elveţia, avea programate pentru luni întâlniri cu omologul său elveţian Dominique de Buman şi cu şeful diplomaţiei elveţiene Ignazio Cassis, cu ocazia acestei vizite ce vizează încurajarea ”dialogului” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, potrivit autorităţilor de la Berna.

”Elveţia a încurajat întotdeauna dialogul, întrucât doar o soluţie politică poate rezolva în cele din urmă criza şi, în acest spirit, Elveţia poate acorda vize persoanelor aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene”, a declarat responsabila cu relaţiile economice bilaterale de la Secretariatul de Stat pentru Economie, Livia Leu, pe postul de radio public RTS. Ea a asigurat că prin această vizită, ţara sa doreşte ”să încurajeze dialogul pentru soluţionarea conflictului”, potrivit Agerpres.

Prezenţa lui Volodin în Elveţia a suscitate unele controverse. ‘Rusia încearcă, de fapt, să se folosească de vizitele în Elveţia pentru a face propagandă mai degrabă în interiorul ţării şi a arăta că ea este prezentă chiar şi în Occident’, a declarat deputata socialistă Carlo Sommaruga.

Vizita sa, ”la invitaţia preşedintelui Consiliului Naţional” (camera inferioară a parlamentului elveţian), urmează unei călătorii efectuată de către o delegaţie de parlamentari elveţieni, în 2017 în Rusia, a indicat la rândul său parlamentul de la Berna.