Rusia vrea să lege Europa de Statele Unite ale Americii prin CEA MAI MARE AUTOSTRADĂ din lume

Într-un raport datând din 23 martie 2015, preşedintele companiei de căi ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, a propus un plan pentru o autostradă transsiberiană care ar putea lega ţara sa de graniţa de vest a statului american Alaska, trecând peste Strâmtoarea Bering, care separă Asia de America de Nord, relatează CNN.

26 mart. 2015, 20:57

Dacă planul monumetal propus de Vladimir Iakunin se va pune în practică, atunci Rusia se va lăuda cu cea mai mare autostradă din lume care va lega şi două continente despărţite de ocean. Iakunin şi-a prezentat giganticul proiect cu ocazia unei reuniuni a Academiei de Ştiinţe din Rusia, aflată în Moscova.

Denumit Centura de Dezvoltare Trans-Eurasiatică (TEPR), proiectul prevede construirea unei autostrăzi gigantice de-a lungul rutei feroviare existente deja – Calea Ferată Trans-Siberiană – împreună cu o nouă reţea de cale ferată şi cu conducte de gaz şi de petrol. „Acesta este un proiect între state, între civilizaţii”, şi-a prezentat Iakunin planul, adăugând că acesta ar trebui să fie transformat într-o „zonă viitoare” a lumii.

Ianukin este un prieten apropiat al preşedintele rus Vladimir Putin şi se zvoneşte că el ar putea fi potenţialul succesor la preşedinţia rusă, după ce Putin îşi va încheia mandatul de preşedinte.

Cine va finanţa proiectul
 
Postul de televiziune american CNN a făcut un calcul aproximativ al unor distanţe pe viitoarea autostradă. De pildă, din Londra până în Alaska, via Moscova, ar fi nu mai puţin de 12.978 de kilometri…Dar, relativ izolată chiar şi după standardele din Alaska, nicio autostradă nu leagă Nome de restul sistemului public de drumuri. Există o porţiune de aproximativ 836 de kilometri care separă Nome de cel mai apropiat mare oraş şi reţea de drumuri, Fairbanks, care este, neoficial, cel mai nordic punct terminus al Autostrăzii Alaska. Din Fairbanks, în Canada şi 48 de state de pe teritoriul SUA se poate ajunge pe şosea.

Presupunând că drumul către Nome va fi vreodată construit – despre un asemenea proiect se discută acum în statul Alaska – o călătorie pe autostradă din Londra până în New York ar însemna 20.777 de kilometri.

Pentru a pune în practică tot acest proiect ar fi nevoie de trilioane de dolari. Autostrada va traversa tot teritoriul Rusiei şi va avea legături cu reţeaua de şosele deja existentă din Europa Occidentală şi din Asia. Distanţa dintre graniţele vestice şi estice ale Rusiei este de aproximativ 10.000 de kilometri, iar cea mai mică distanţă dintre ţărmurile Rusiei şi cele ale Alaskăi este de 88 de kilometri.

Iakunin a mai spus că autostrada va lega Rusia de America de Nord prin regiunea Ciukotka, peste Strâmtoarea Bering şi Peninsula Seward din Alaska. Nu se cunoşte încă prin ce modalitate va fi făcută legătura. Există în prezent trei variante, feribot, pod sau tunel subacvatic.