S-a aflat cine a ucis-o pe micuţa Miss America, JonBenet Ramsey. Adevărul este halucinant. GALERIE FOTO

Fetiţa mini-Miss America, JonBenet Ramsey, în vârstă de numai 6 ani, a fost găsită moartă, în seara de Crăciun, în 25 decembrie 1996, în pivniţa casei familiei sale din Colorado. Fetiţa fusese dată dispărută timp de 8 ore, apoi a fost "descoperită" în subsolul casei, fără suflare şi cu urme de violenţă pe trupul ei.

10 oct. 2016, 05:15

Povestea superbei mini-Miss America s-a răspândit cu repeziciune şi a făcut înconjurul lumii. La fel şi vestea morţii sale brutale, care a fost un adevărat şoc şi a rămas neelucidată 20 de ani.

„Afacerea JonBenet Ramsey” părea să fie fără de sfârşit. CBS a realizat recent un documentar asupra acestui dosar pe cât de celebru, pe atât de controversat. Experţii care au refăcut ancheta l-au descoperit, în final, pe criminal, când nici el nu ar mai fi crezut.

John şi Patsy Ramsey formau un cuplu bogat din Boulder, statul Colorado. Asasinatul fiicei lor, micuţa regină a frumuseţii, i-a marcat pe viaţă şi i-a purtat prin anchete şi declaraţii, dar şi bănuieli privind un posibil asasinat în interiorul familiei. Familia perfectă a micuţei vedete a fost expusă lumii întregi şi acuzată de tot ce putea fi mai rău, relatează presa americană.

Dispariţie şi cerere de răscumpărare

În nopatea când Jon Benet Ramsey a fost ucisă în subsolul casei, medicii legişti au descoperit urme evidente de violenţă pe trupul neînsufleţit al copilei.

Cu opt înainte de „descoperirea cadavrului” în subsolul casei, mama fetiţei sunase între timp la numărul de urgenţă şi chemase disperată poliţia spunând că fiica ei fusese răpită din casă, din dormitorul ei, cel mai probabil de vreun pedofil care se strecurase în locuinţă şi anunţând că primise şi o cerere de răscumpărare în care răpitorii cereau suma de 118.000 de dolari în schimbul eliberării micuţei Miss. Scrisoarea de răscumpărare fusese scrisă cu multe greşeli de ortografie în mod intenţionat,chiar de către mama ei.

Primele bănuieli ale anchetatorilor chemaţi să rezolve cazul au căzut chiar asupra membrilor familiei. Anchetatorii au avut nevoie de 20 de ani pentru a rezolva cazul corect şi a demonstra toate bănuielile în legătură cu autorului crimei. Unele dintre elementele cazului păreau groteşti, cum au fost declaraţiile membrilor familiei, iar familia perfectă a celebrei mini Miss America a fost expusă dintr-o dată lumii întregi şi acuzată de ce era mai rău.

Suspectul nr.1

Anchetatorii au „detectat” imediat „suspectul nr.1” în persoana fratelui de numai 9 ani (în vremea respectivă) al micuţei Miss, Burke…Dar nu aveau încă dovada… Nu a fost greu, pentru că în toată povestea existau „fisuri” grosiere. Mai multe elemente din declaraţiile membrilor familiei erau de un grotesc bătător la ochi, ducând automat la concluzia unei drame în interiorul familiei. Nu aveau încă probe, dar bănuielile anchetatorilor erau aproape de neclintit.

În 2008, datorită tehnologiei genetice, ancheta a luat un viraj la 180 de grade. Un nou tip de ADN fusese descoperit pe lenjeria intimă a victimei. Această descoperire teoretic îi excludea ca principali suspecţi pe părinţii şi fratele mai mare ai lui JonBenet Ramsey. Între timp, mama fetiţei, Patsy, murise de cancer.

Cu toate acestea, ceva nu mergea cum trebuie în anchetă… Specialiştii au început să îi bănuiască din nou pe membrii familiei, pentru că, în declaraţiile lor, apăreau multe elemente contradictorii, false, care sugerau tot mai mult vinovăţia membrilor familiei micuţei JonBenet.

Un interviu care a dat fiori reci

Între timp, fratele ei, Burke a crescut şi devenit bărbat. a ajuns acum la 29 de ani. A fost invitat la un talk-show celebru în SUA, „Dr Phil”, consacrat celebrităţilor din Statele Unite. În emisiune, Burke a revenit asupra trecutului său traumatizant, povestind cât de mult a suferit în copilărie şi adolescenţă din cauza bănuielilor că el ar fi fost implicat în moartea sorei lui mai mici.

Dar Burke nu a reuşit să fie convingător în acel interviu, iar potrivit experţilor, declaraţiile pe care le-a dat, precum şi mimica şi gestica lui le-au dat telespectatorilor showului mai degrabă fiori reci pe şira spinării. Burke nu a reuşit să fie convingător…

După acel interviu, a început forfota mediatică. Un documentar difuzat de CBS, intitulat „Cazul lui JonBenet Ransey” a avut efectul unei bombe. Experţii în criminologie au reexaminat dosarul, iar concluzia lor a fost unanimă, după 20 de ani de la moartea fetiţei celebre: Burke Ramsey a fost cel care şi-a ucis sora de 6 ani în 1996…

Experţii care au cercetat cazul au fost agent al FBI, Jim Clemente, un legist de talie mondială, Henry Lee, un fost anchetator-şef care s-a ocupat de caz, James Kolar, o fostă detectivă de la Scotland Yard, Laura Richards, un alt agent al FBI, James Fitzgerald şi un medic legist, Werner Spitz.

A ucis-o pentru că a luat o bucăţică din ananasul lui

Toate aceste somităţi au reexaminat dosarul de la A la Z şi au ajus la o teorie potrivit căreia familia fetiţei s-a făcut vinovată de moartea ei.

Potrivit acestor experţi, faptele din cumplita seară de Crăciun s-au petrecut astfel: După ce soţii Benet şi copiii lor s-au întors de la masa de Crăciun petrecută în familia unor prieteni  apropiaţi, tatăl fetiţei a dus-o sus, în dormitorul ei, la culcare. În bucătărie, mama ei, Patsy, îi dădea nişte felii de ananas fiului ei, Burke.

Fetiţa s-a întors din dormitor şi a venit în bucătărie. A luat câteva bucăţele de ananas din farfuria fratelui ei. Dar gestul ei nevinovat l-a scos din minţi pe Burke, provocându-i o reacţie de violenţă extremă. El a pus mâna pe o lanternă mare şi grea, care se afla în bucătărie şi a lovit-o în cap, omorând-o pe loc.

Înnebuniţi de gestul fiului lor, părinţii s-au gândit să ascundă faptele pentru a-l proteja pe fiul lor care ar fi fost acuzat de omucidere involuntară. Se temeau să nu rămână şi fără el. Astfel, au pus la cale un scenariu care să semene cu o răpire şi un eventual abuz sexual din partea unui pedofil, urmată de uciderea fetiţei. Potrivit variantei lui, pedofilul s-ar fi strecurat în casă printr-o ferestruică de la subsol lăsată deschisă, neavând nevoie să forţeze uşa casei sau alt loc prin care ar fi putut intra. Pedofilul ar fi răpit fetiţa şi ar fi omorât-o prin strangulare, în subsolul casei, unde cadavrul ei a fost găsit după 8 ore.

În acest timp, părinţii fetei au încercat să şteargă orice urmă a crimei. Nu voiau cu niciun chip să îl piardă şi pe Burke sau să îl vadă mai târziu în închisoare. Astfel, au dus cadavrul fetiţei în subsolul casei şi au făcut în aşa fel încât să se creadă că micuţa ar fi fost victima unui pedofil ucigaş.

Burke avea grave probleme psihice: Defeca în patul sorei lui şi punea fecale în cutiile ei de bomboane

În cursul anchetei, experţii şi-au confirmat bănuielile asupra vinovatului. Ei au descoperit că băiatul defeca în patul ei, pusese fecale în cutiile cu bomboane pe care ea le primea şi mânjea pereţii şi oglinzile cu excremente. Burke era încă de mic foarte violent. Cu un an înainte de a-şi ucide sora, el a lovit-o puternic cu o crosă de golf, într-un acces de furie.

În ceea ce priveşte probele de ADN prelevate de pe lenjeria intimă a fetiţei, în 2008, specialiştii le-au decredibilizat ulterior. Familia lansase ipoteza potrivit căreia acele urme de ADN străin ar fi aparţinut presupusului pedofil care ar fi omorât-o. Dar experţii au ajuns în unanimitate la concluzia că un ADN de provenienţă străină se poate regăsi cu uşurinţă pe o pereche de chiloţi cumpărată dintr-un magazin şi atinsă de respectivul potenţial cumpărător sau poate proveni chiar de la persoanele care au fabricat sau ambalat respectiva lenjerie intimă. 

Şase secunde în plus din apelul pentru urgenţe au rezolvat cazul  

Anchetatorii au descoperit cu timpul şi alte argumente incoerente prezentate de familie. Din apelul telefonic la numărul de urgenţă 911 făcut de mama fetiţei, care a fost înregistrat automat, au fost extrase, cu ajutorul tehnologiei performante, vocile, sunetele şi, eventual, zgomotele din casă înregistrate pe bandă în timpul conversaţiei lui Patsy cu recepţionera de la 911 care îi preluase apelul.

Apelul a ţinut încă şase secunde după ce mama fetiţei încheiase convorbirea cu centralista de la 911, dar nu pusese încă telefonul în furcă. Astfel, după descifrarea benzii, s-au auzit vocea mamei, a tatălui, dar şi cea a fratelui ucigaş al fetiţei, după cum s-a descoperit mai târziu. Anchetatorii au descoperit o altă fisură în declaraţiile familiei care susţinuse că fratele fetiţei dormea deja în camera lui când Patsy a dat telefon la 911. Or, după descifrarea benzilor, se auzea şi vocea lui. De asemenea, s-a auzit cum tatăl lui Burke îi spunea „Nu mai vorbesc cu tine”, în timp ce mama lui a exclamat: „Ce ai făcut? Dumnezeule!, vino-mi în ajutor!”…

Anchetatorii s-au mai îndoit şi de alte probe, între care şi de scrisoarea de răscumpărare scrisă cu greşeli de ortografie şi pe hârtie ce fusese luată chiar din bucătăria casei. În plus, cerea de răscumpărare era scrisă pe trei pagini – gest total atipic pentru vânătorii de recompense. 

Un alt element care le-a atras atenţia anchetatorilor a fost acela că suma de bani cerută pentru răscumpărare, de 118.000 de dolari, coincidea chiar cu prima de Crăciun pe care o încasa Ramsey cu asemenea ocazie de la angajatorul său.

Nu în ultimul rând, specialiştii au demontat şi ipoteza răpirii, afirmând că „nu a existat niciodată vreun caz” în care să se fi găsit corpul neînsufleţit al unei victime răpite în locul din care a fost răpită.