Săculeţul cu praf lunar adus de Neil Armstrong, vândut cu o sumă record la licitaţie

Săculețul cu praf lunar prelevat de astronautul Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11 a fost vândut joi de casa de licitații Sotheby's din New York cu prețul de 1,8 milioane de dolari, relatează EFE.

21 iul. 2017, 12:38
Săculeţul cu praf lunar adus de Neil Armstrong, vândut cu o sumă record la licitaţie

Săculețul, care datează din 1969 și care poartă eticheta „Lunar Sample Return”, a fost examinat de cercetătorii NASA, care au confirmat că este ambalajul folosit pentru a transporta peste 500 de grame de particule de sol lunar și pentru a feri de contaminare mostrele prelevate.

Artefactul a fost achiziționat de un colecționar — al cărui nume nu a fost dezvăluit — în timpul unei licitații cu obiecte din programe spațiale americane și sovietice, desfășurată cu ocazia sărbătoririi ajungerii omului pe Lună în urmă cu 48 de ani.

Potrivit Agerpres, săculețul care a fost estimat la aproximativ 2 milioane de dolari ar putea fi singura mostră de praf lunar care intră în posesia unui particular, având în vedere că majoritatea echipamentului utilizat de misiunea Apollo 11 se păstrează în colecția națională de la Muzeul Smithsonian din Washington.

Din cauza unei erori de inventariere, artefactul a ajuns să fie vândut la o licitație publică în februarie 2015 și a fost cumpărat de o avocată din Chicago, Nancy Lee Carlson, cu suma de 995 de dolari.

Carlson a trimis săculețul la NASA, care i-a verificat autenticitatea și l-a confiscat apoi ca proprietate a guvernului, având în vedere că deținerea privată de artefacte lunare este interzisă. Avocata a prezentat o cere în justiție, iar în februarie un judecător a stabilit că ea a achiziționat legal obiectul și că are dreptul să-l dețină.

După ce echipajul Apolo 11 s-a întors pe Terra, artefactele lunare folosite de ei au fost păstrate de NASA; unele mostre au fost dăruite unor națiuni sau demnitari străini, dar au existat și cazuri în care au apărut pe piața neagră.