Scandal cu veterani de război la Primăria Sfântu Gheorghe. Li s-a interzis să arboreze drapelul României

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le-a interzis mai multor veterani şi răniţi din cel de-al doilea Război Mondial să arboreze pe instituţie drapelul României. Vicepremierul Gabriel Oprea cere prefectului de Covasna să ia măsuri în acest caz.

RomaniaTV.net
08 sept. 2015, 16:58
Scandal cu veterani de război la Primăria Sfântu Gheorghe. Li s-a interzis să arboreze drapelul României

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marți prefectului județului Covasna să ia toate măsurile legale la Primăria din Sfântu Gheorghe pentru a sancționa, conform legii, refuzul de a arbora drapelul României, la solicitarea membrilor Asociației Naționale a Veteranilor de Război, dar și pentru a permite derularea acestui demers.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, apreciază ca intolerabilă situația care s-a creat, potrivit unui comunicat al MAI: „În calitate de viceprim-ministru pentru securitate națională și de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei și Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acționeze în litera și spiritul Constituției României și să arboreze drapelul național pe toate instituțiile publice locale. De asemenea, solicit Instituției Prefectului să verifice, prin prisma atribuțiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria și Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privința incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsați să arboreze drapelul național pe clădirea Primăriei din localitate.

România este un model de toleranță și de respectare a drepturilor minorităților, inclusiv, și mai ales în ceea ce privește relațiile cu minoritatea maghiară. Tocmai din acest motiv privim cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe și considerăm că refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul național pe instituția pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie”, consideră Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Ministrul Oprea arată că primăriile și Consiliile locale sunt instituții ale României, iar cei care le conduc trebuie să respecte litera și spiritul Constituției acestei țări. „În România, respectarea simbolurilor naționale nu este opțională și nu poate fi condiționată nici de componența etnică a unei comunități și nici de bunul plac al unor aleși locali. Potrivit Constituției, România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil și așa trebuie să rămână”, a subliniat viceprim-ministrul pentru securitate națională.

Acțiunea veteranilor de război din Armata României este desfășurată în contextul în care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015. La Sfântu Gheorghe s-au sărbătorit, marți, 71 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupație fascisto-hortystă, aniversarea fiind marcată printr-o ceremonie militară și religioasă în fața Primăriei municipiului, pe turla căreia ostașii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertății.

Deschiderea festivității a fost marcată de sosirea ‘Ștafetei veteranilor’, constituită din militari din grupul Invictus România, din reprezentanți ai Unității Militare 01048 Sfântu Gheorghe, ai instituțiilor publice aparținând MAI, MApN și voluntari, care a fost primită cu onoruri militare.

Drapelul național al României, pe care alergătorii l-au purtat cu ei de la București la Sfântu Gheorghe, a fost înmânat veteranului de război Mircea Crăciun, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, pentru a fi arborat pe turla Primăriei. Arborarea drapelului nu a fost posibilă, conducerea Primăriei invocând că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu s-au finalizat.