Scandal din cauza unei poze horror de pe un pachet de ţigări. Imaginea este a unui român care a murit în spital

O imagine cu un barbat intubat care apare pe toate pachetele de ţigări din UE poate ajunge să provoace un scandal internaţional. Imaginea, care a fost pusă pe pachete chiar de către Coimisia Europeană, este a unui român, internat la un spital din România. Omul a murit apoi, dar familia spune că nu şi-a dat niciodată acordul asupra publicării imaginii.

29 mart. 2017, 08:42
Scandal din cauza unei poze horror de pe un pachet de ţigări. Imaginea este a unui român care a murit în spital

Una dintre imaginile afişate pe pachetele de ţigări, pentru a ilustra riscurile la care se supun fumătorii, este a unui bărbat român, din Hunedoara. Bărbatul era intubat după o intervenţie chirurgicală sub anestezie. Ulterior, omul a murit, dar imaginea cu el pe patul de spital a ajuns parte a directivei europene din octombrie 2014 care se referă, printre altele, la imaginile care trebuie afişate pe toate pachetele de ţigări

“Familia este revoltată şi vrea să meargă în instanţă unde probabil vom cere daune record, fiindcă ei ne-au spus că îşi văd tatăl “aruncat” pe stradă unde îl calcă lumea în picioare iar pozele circulă în toată Uniunea. De asemenea, ei nu şi-au dat acordul şi susţin că nici tatăl lor”, spune avocatul Adrian Cuculis.

ECONOMICA.NET a contactat o rudă a omului, pe cel indicat de avocatul Cuculis drept un fiu al acestuia. Tânărul, care era în timpul programului de lucru, a spus că nu ştie cum imaginile cu tatăl său au ajuns pe pachetele de ţigări iar fotografia nu a fost făcută de vreun membru al familiei. De asemenea, mai spune că nimeni nu ar fi contactat familia legat de permisiunea de a folosi imaginea. Tânărul a refuzat să-şi facă public numele, pe motiv că nu vrea să-şi piardă locul de muncă.

„Biblioteca de imagini (printre care şi cea a bărbatului român n.red) face parte din Anexa la Directiva 109/2014. Fişierele cu imaginile în format electronic au fost puse la dispoziţia producătorilor de ţigarete de către Ministerul Sănătăţii anul trecut, iar noi a trebuit să ne conformăm legii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gilda Lazăr,  Director Corporate Affairs & Communications JTI România.

Vezi si: Câţi ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular dacă renunţă la ţigări