Scandal insolit în armata franceză. Un general foloseşte un avion militar Alphajet ca să meargă în vacanţe

Comandantul adjunct al Forţelor Aeriene Franceze, cu sediul la Bordeaux, este acuzat că foloseşte un avion militar pentru a merge în weekend-uri la reşedinţa sa din Provence. Inspectoratul Forţelor Aeriene a declanşat o anchetă.

28 iun. 2017, 07:53
Scandal insolit în armata franceză. Un general foloseşte un avion militar Alphajet ca să meargă în vacanţe

Generalul Richard Reboul a făcut obiectul unei investigaţii din partea jurnaliştilor de la „Canard enchaîné”, care au publicat miercuri un articol în care dezvăluie că acesta foloseşte în scop personal un avion de antrenament Alphajet, care aparţine unei şcoli militare din zona Bordeaux.

Astfel, începând cu luna august, generalul s-ar fi folosit de cel puţin zece ori de aparatul de zbor militar pentru a merge în weekend-uri la proprietatea sa din Provence şi a reveni înapoi la bază.

Fost pilot de vânătoare şi pilot de teste, Richard Reboul a lucrat la programul Rafale şi a fost director al Şcolii de Aviaţie din Salon-de-Provence. De asemenea, a fost comandantul Centrul pentru Experimente Militare Aeriene (CEASS ) de la Mont-de-Marsan. În septembrie 2016 a fost numit adjunct al Forţelor Aeriene şi a preluat conducerea ad-interim în luna mai, după decesul numărului 1, generalul Serge Soulet. Comandantul Forţelor Aeriene Franceze se află în fruntea a 500 de unităţi şi comandă 23.000 de oameni.

Ministrul Apărării din Franţa, Florence Pery, a ordonat începerea unei anchete în acest caz. De asemenea, şeful Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, generalul Andre Lanata, a sesizat Inspecția Forțelor Aeriene, care a deschis o anchetă anterior dezvăluirilor făcute de presă, în data de 23 iunie.