SCANDAL URIAŞ LA BAC: Elevii eliminaţi pentru diferenţe de scris apelează la instanţă

Ancheta in Ministerul Educatiei, dupa ce doi elevi din judetul Dambovita au ramas eliminati de la Bacalaureat, chiar si dupa contestatie. Ambii au fost exclusi pentru ca pe lucrare apareau mai multe scrisuri, desi pe camerele video, nu s-ar vedea ca au copiat. O situatie la fel de absurda se inregistreaza si la Tirgu-Jiu, unde un elev a obtinut 5 puncte in plus, dupa recorectarea lucrarii.  

RomaniaTV.net
12 iul. 2017, 08:42
SCANDAL URIAŞ LA BAC: Elevii eliminaţi pentru diferenţe de scris apelează la instanţă

UPDATE: Decizia i-a nemulțumit pe cei doi elevi, Ana Maria Ioniță și Alexandru Toma, dar și pe mai multe cadre didactice, care susțin că este nedrept ce li s-a întâmplat adolescenților. Un profesor la Colegiul Tehnic „Carol I” a publicat un mesaj acid la adresa Ministerului Educației, pe care îl acuză că i-a „sacrificat” pe elevi, doar pentru a nu da explicații. Mesajul profesorului a fost distribuit și de Ana Maria Ioniță, care susține acum că este dispusă să își caute dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Scandalos!!! MEN a decis! Păstrează lucrările anulate, deși le permite candidaților să-și păstreze notele deja obținute (în cazul candidatei asta nu e bine, dorea să conteste nota la limba română, iar colegii din liceu care au contestat aceste note au primit creșteri și de peste un punct, sau chiar de aproape două puncte, deci -foarte probabil- contestația i-ar fi permis să-și mărească nota la română).

Le mai permite … vai câtă mărinimie din partea unei instituții în gravă eroare … să susțină din nou proba anulată în august…Adică taie șansa ei să dea la ASE, lui să dea la Poliție! Distrugându-le viitorul! Este clar că au sacrificat copiii! Dar recunosc -implicit- că n-a existat nici o fraudă. Deci, elevii sunt nevinovați, dar rămân cu lucrările anulate.

Motivul real îl bănuim cu toții: cei implicați în acest lanț de greșeli includ și vreun VIP, pe care MEN îl menajează. Îi acoperă greșeala, sacrificând candidații!!!
Motivul invocat, în dulcele stil berthelotian, este invocarea unei … chestii tehnice. Dacă scrisul elevilor s-a schimbat pe parcursul celor trei ore de examen (bănci deteriorate pe care au scris, căldura caniculară a zilei de examen, trei ore în care se schimbă nu doar scrisul) atunci (și aici intervine mârșăvia deciziei MEN, în condițiile în care lanțul dintre candidat și evaluator este rupt cu multă grijă și mare efort (al nostru, nu al MEN)): se asimilează modificările de scris cu „ orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării ”. Evident, MEN nu se străduiește să explice CUM s-ar putea identifica lucrarea dacă pe unele rânduri literele sunt un pic mai mari, pe altele (chiar amestecat în același rând) mai mici.

De fapt, puteți vedea cu ochii dvs., ce numește MEN „ orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării ”, lucrările fiind atașate la decizia comunicată”

Ana Maria Ioniță a distribuit pe pagina sa de Facebook mesajul de mai sus al unui alt utilizator, alături de un singur comentariu: „Cu siguranță se va ajunge la CEDO”

Ana Maria risca sa rateze admiterea la facultate. Desi a contestat eliminarea din Bacalaureat, pe motiv ca scrisul ei difera de la o pagina la alta, cei din comisia de corectura nu si-au schimbat pozitia.

„Nu sunt de acord sa-l mai dau inca o data, din moment ce am invatat fpoarte mult, am stat intr-un stres total”, spune eleva.

Pentru ca a fost eliminata, fata trebuie sa astepte sa treaca 3 sesiuni de bacalaureat, ca sa poata sustine, din nou, examentul maturitatii.

De partea ei sunt profesorii, directorul liceului, dar si cei din inspectoratul scolar, care spun ca nu au vazut nimic suspect pe camerele video care au inregistrat proba scrisa de la istorie.

„Este un copil deosebit, este un copil care a muncit”, sustine directorul liceului.

Ana Maria are de gand sa-si castige bacalaureatul in instanta.

„Deja am deschis proces, o doamna avocat de la Targoviste se ocupa de treburile astea o sa mergem si pe civil si pe penal. Fata mea pierde admiterea la facultate am sa merg la cedo la dr omului, am sa dau statul roman in judecata”, sustine tatal pentru Kanal D.

O ancheta se face si in Gorj, unde un elev a obtinut aproape 5 puncte in plus, dupa contestatie.

„Initial, la mate obtinusem 2,95, iar dupa contestatie am obtinut nota 7,60”, povesteste Ionel. De ce le-a dat cu virgula, prima oara, celor din comisie, doar ei stiu.

„Un profesor nu a corectat cum trebuia. Stiam ca facusem, era normal, din 7 pagini, trebuia sa fie ceva. La romana am lua 6,10 iar dupa contestatie am luat nota 5.50. Deci, mi-a scazut”,

„Inregistarea unor astfel de erori nu face cinste profesorilor”, a declarat Georgeta Popescu, purt. Cuv. ISJ Gorj.

Corpul de control al ministrului Educaţiei a stabilit că lucrările celor doi candidaţi din judeţul Dâmboviţa ale căror lucrări aveau două scrisuri diferite conţin semne distinctive, menţinând decizia de eliminare din examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina Istorie. Notele obţinute de ambii candidaţi la celelalte două discipline de examen vor fi recunoscute. Ambii candidaţi pot însă susţine proba Istorie în sesiunea din august, fiindu-le ridicată interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului, anunţă marţi Ministerul Educaţiei. 

O echipă de control a Ministerului Educaţiei Naţionale a făcut vineri, 7 iulie şi luni, 10 iulie, o serie de verificări la Centrul zonal de evaluare constituit la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din Bucureşti, respectiv la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic „Goga Ionescu” din Titu şi Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Moreni (ambele din judeţul Dâmboviţa), unde au susţinut examenul cei doi elevi.

Controlul a avut ca tematică verificarea respectării prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2017. Verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind eliminarea din examen a doi candidaţi din judeţul Dâmboviţa ale căror lucrări au fost trimise spre evaluare în municipiul Bucureşti, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

În urma analizei documentelor puse la dispoziţie, echipa de control apreciază că cele două lucrări au toate aparenţele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare, însă prezintă semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor.

„Conform art. 56, punctul 5 din Anexa 2 a ordinului de ministru nr. 4799/2010, „înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează,precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti”, aprecizat reprezentanţii ministerului.

În acest context,  echipa de control a propus ca absolvenţii să fie eliminaţi de la proba Istorie, dar să fie recunoscute examenele promovate şi totodată să poată susţine proba istroie în sesiunea din toamnă.

Astfel, corpul de control a decis menţinerea pentru ambii candidaţi a eliminării din examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina „Istorie”., recunoaşterea notelor obţinute de ambii candidaţi la celelalte două discipline de examen, anularea pentru ambii candidaţi a interdicţiei de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, interdicţie stabilită iniţial prin procesele verbale din data de 29 iunie 2017.

Măsurile au fost aprobate de ministrul Educaţiei, Liviu Pop.