Scară pictată cu portretele unor mari oameni de cultură, în Târgu Mureş

Scara "Piatra de Moară", care leagă cartierul 1848 de strada Gheorghe Doja din Târgu Mureş, a devenit, începând de marţi, un nou punct de atracţie turistică după ce pe acestea au fost pictate portretele unor mari oameni de cultură români şi maghiari de către artista clujeană Cristina Cantemir.
Iulian Tudor
14 oct. 2014, 17:40
Scară pictată cu portretele unor mari oameni de cultură, în Târgu Mureş

Cristina Cantemir şi Carina Cojocan, Teodora Orza, Larisa Sava, Iuliana Suciu şi Alina Veronica, eleve ale Liceului de Artă din Târgu Mureş, au pictat portretul sculptorului Constantin Brâncuşi, ale poeţilor Petofi Sandor şi Ady Endre, cel al compozitorului George Enescu, ale scriitorilor Octavian Goga şi Liviu Rebreanu, chipul pictorului Nicolae Grigorescu şi cel al contelui Teleki Samuel, întemeietorul primei biblioteci publice din România, potrivit Agerpres.

Am fost inspirată de scările Rakoczi şi cele de la Furnica la care colegele mele au folosit motive tradiţionale româneşti şi maghiare. Eu am vrut să facem un proiect mult mai matur, care implică mai multă seriozitate şi mai multă muncă şi de aceea am pictat chipurile personajelor din domeniul artei, cele mai reprezentative. E o muncă enorm de mare, necesită inclusiv matematică, fiecare scară trebuie măsurată de zeci de ori. La finalul picturii, scările au fost date cu un lac protector pentru piatră, cred că o să reziste cel puţin cinci ani. Cele mai mari chipuri au fost ale lui Teleki şi Petofy, sunt pe câte 12 trepte, restul chipurilor sunt pe 9, 10 şi 11 trepte„, a spus Cristina Cantemir.

Ea a precizat că pentru anul viitor se are în vedere pictarea Scării Eroilor din oraş, unde se vor folosi alte materiale, foiţă de aur, iar pe acestea vor fi pictate medalii.

La ceremonia de inaugurare a scării „Piatra de Moară” au participat numeroşi oameni de afaceri, conducerea Primăriei Târgu Mureş, precum şi Cvartetul Bohemia, care a interpretat acorduri din muzica lui George Enescu şi Carlos Gardel, precum şi actorii Nicu Mihoc, Alexandra Ţifrea şi Aba Sebestyen.

Ideea pictării scărilor a aparţinut regizorului Alex Năstoiu, care la prima ediţie a Festivalului Internaţional Digital Transilvania, dedicat culturii digitale, ce a avut loc în vară la Târgu Mureş, a reuşit să provoace imaginaţia artiştilor, care au pictat scara Rakoczi, cu motive populare, astfel încât aceasta a ajuns în topul celor mai frumoase scări din lume.

De la lansarea ideii, în Târgu Mureş au fost pictate deja trei scări, două cu motive populare româneşti şi maghiare şi una cu chipuri de oameni de cultură.

Proiectul „Scările Artei” este susţinut de SC Azomureş SA, Caparol şi de Primăria Târgu Mureş.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'