Schimbare uriaşă în sistemul de sănătate. Cine nu va mai plăti spitalizarea

Aceste persoane ar putea fi scutite de plata spitalizării. Totul este prevăzut într-un proiect de lege care va ajunge pe masa Senatului.

19 dec. 2018, 10:32
Schimbare uriaşă în sistemul de sănătate. Cine nu va mai plăti spitalizarea

Astfel, în cazul accidentelor, de circulaţie mai ales, în care minorii au suferit vătămări corporale, se solicită acoperirea cheltuielilor de spitalizare, pe considerentul că autorul accidentului nu este de vină pentru producerea acestuia, scrie capital.ro. Codul fiscal prevede însă scutirea minorilor de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, Constituţia României acordă regim special de protecţie şi asistenţă copiilor, iar convenţiile internaţionale stipulează clar drepturile copiilor de a beneficia de cele mai bune servicii medicale şi de recuperare.

Citeşte şi Guvernul a stabilit numărul de paturi din reţeaua de spitale pentru care se vor deconta serviciile medicale

„Art. 320 – Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă de toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

(1¹) Minorii se expectează de la plata prejudiciului determinat conform alin. (1).

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută la Senat, prima cameră sesizată.