Şcolile, ÎNCHISE şi săptămâna viitoare. Elevii nu se aşteptau la aşa ceva

Publicat: Miercuri, 28 Februarie 2018 14:12 // Actualizat: Miercuri, 28 Februarie 2018 14:28 // Sursa: romaniatv.net

Şcolile au fost închise în mai multe oraşe din ţară din cauza vremii nefavorabile. În Bucureşti şi în alte câteva oraşe din ţară, copiii stau acasă până luni. Vacanţa lor s-ar putea prelungi. Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de salarii, de reducerea de posturi din mai multe şcoli şi de comasarea claselor, acuzând discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că, dacă nu vor începe negocierile, se va trece la proteste şi chiar şi grevă generală.

Sindicaliştii spun că au dat un ultimatum Guvernului prin care au cerut rezolvarea unor probleme cu care se confruntă angajaţii din educaţie, respectiv reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile, discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri.

FSLI avertizează că, dacă nu vor începe negocierile, sindicaliştii vor trece la acţiuni de protest şi chiar grevă generală.

"Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greşit. Sunt posturi unice care sunt desfiinţate. La această oră avem şcoli în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele şi ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare", a declarat, joi, preşedintele FSLI Simion Hancescu.

Sindicaliştii afirmă că, deşi s-a promis că nu vor fi scăderi salariale, personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă pierde bani din salariu din cauza Codului fiscal, pentru că toate contribuţiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceştia au venituri mai mici. Ei spun că sunt şcoli şi grădiniţe aflate în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ, pentru că nu sunt contabili sau secretare.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
elevi elevii nu se duc la scoala învăţământ proteste scoli închise
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6540
RON
16 Dec
noapte 2 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H