Se limitează gradul de îndatorare la credite. Românii vor putea lua împrumut mai puţini bani cu acelaşi salariu

Reguli noi pentru românii care vor să ia credite! BNR va stabili în scurt timp un grad maxim de îndatorare pentru împrumutaţi, pentru ca aceştia să nu mai ajungă în situaţia de a nu mai putea plăti creditul. Practic, românii vor putea lua împrumut mai puțini bani cu același salariu.

09 oct. 2018, 07:57
Se limitează gradul de îndatorare la credite. Românii vor putea lua împrumut mai puţini bani cu acelaşi salariu

BNR urmează să stabilească noile limite de îndatorare în două săptămâni, informează România TV. Astfel, potrivit noului regulament de creditare, se va stabili un grad de îndatorare de 40% din venituri, mai mic cu 20% ca cel care se aplică acum.

Citeşte şi Isărescu, către bancheri: Consideraţi creditul ipotecar un bulevard larg, care însă debuşează într-o uliţă îngustă şi înfundată

Un grad de îndatorare mai mic înseamnă mai mulţi bani rămaşi după plătirea ratei. Spre exemplu, la un salariu de 3000 de lei 1200 de lei s-ar duce pe plata ratei, salariatul urmând să rămână cu 1800 de lei. În momentul de faţă se plătesc 1800 la rată şi rămân doar 1200 de lei celui care are un credit. 

Procentul maxim de îndatorare ar urma să fie diferit, în funcţie de numărul creditelor pe care le are persoana respectivă, precum şi de moneda în care se face împrumutul.

Noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ci şi societăţilor de leasing, iar schimările nu vor fi valabile pentru creditele deja accesate.