Şeful BCCO Alba Iulia, ridicat de la locuinţa sa: Cea mai mare mârşăvie care se putea întâmpla VIDEO

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, acuzat că a sprijinit o grupare infracţională, a fost ridicat de către mascaţi, miercuri, de la locuinţa sa din Deva, pentru a fi dus la audieri la DIICOT Alba, el spunând că este "cea mai mare mârşăvie care se putea întâmpla".

23 oct. 2013, 09:49
Şeful BCCO Alba Iulia, ridicat de la locuinţa sa: Cea mai mare mârşăvie care se putea întâmpla VIDEO

Apartamentul din Deva al lui Traian Berbeceanu a fost percheziţionat, miercuri, iar după câteva ore acesta a fost scos din locuinţă de către trupe speciale ale Jandarmeriei, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă este adevărat că ar fi furnizat informaţii persoanelor cercetate într-un dosar de evaziune fiscală, Berbeceanu a răspuns că este „cea mai mare mârşăvie care se putea întâmpla”. El a fost urcat apoi de jandarmi în maşină, fără a mai putea face alte declaraţii, urmând să fie dus la audieri la DIICOT Alba.

De asemenea, anchetatorii au ieşit din locuinţa lui Berbeceanu cu patru pachete, două dintre ele conţinând unităţi de calculator.

Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.

CITEŞTE ŞI: Viceprimarul Devei, vizat în dosarul de evaziune în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

Cel puţin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul percheziţiilor, se preciza într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineaţă de DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.

De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

În această cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, pentru sprijinirea grupului infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

„Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, potrivit procurorilor DIICOT.

În aceeaşi cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat şi viceprimarul Devei Ovidiu Moş (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând că nu ştie nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală şi că acesta se află, în prezent, într-o delegaţie la Bucureşti, la Ministerul Educaţiei.

În ultima sa declaraţie de avere, din luna iunie a acestui an, viceprimarul Devei Ovidiu Moş, cere este şi vicepreşedinte al filialei Deva a PSD, are menţionat doar un teren intravilan în suprafaţă de 9.375 de metri pătraţi, la Deva.

În declaraţia sa de avere mai figurează doar salariul lunar net de 3.414 lei, obţinut de la Primăria Deva.

În declaraţia de interese, viceprimarul a menţionat calitatea de asociat unic la o firmă, SC Cariere Group SRL din Baia de Criş, care nu are însă activitate.

Potrivit surselor judiciare citate, în acest dosar de evaziune fiscală ar fi vizate în total zece persoane, între care directorul unei sucursale bancare, mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, precum şi doi poliţişti – un subcomisar de la BCCO Alba Iulia şi un lucrător de la Crimă Organizată Deva.