Senatul găzduieşte Adunarea Generală a Cooperării Economice a Mării Negre

Cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre este organizată, de miercuri până vineri, la București, cu ocazia încheierii președinției române a APCEMN.

25 nov. 2015, 07:59
Senatul găzduieşte Adunarea Generală a Cooperării Economice a Mării Negre

 Evenimentul are ca temă principală ”Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară” și se desfășoară sub patronajul Senatului României, care exercită președinția APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Senatul a decis ca supermarket-urile să fie OBLIGATE să doneze ALIMENTELE aflate aproape de data EXPIRĂRII

La cea de-a 46-a Adunare Generală a APCEMN participă membrii delegațiilor permanente din cele 12 state membre, precum și reprezentanți ai organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor naționale sau organizațiilor neguvernamentale, cu statut de observator sau invitat special pe lângă APCEMN.

Potrivit site-ului Camerei Superioare a Parlamentului, lucrările Adunării Generale vor fi urmate de sesiuni tematice în cadrul cărora membrii Adunării vor examina și adopta următoarele rapoarte și recomandări elaborate de comisiile APCEMN: Crearea cadrului legal pentru combaterea corupției — rolul parlamentelor (Comisia juridică și politică); E-guvernarea în statele membre CEMN (Comisia economică, comercială, tehnologică și de mediu); Combaterea traficului ilicit de bunuri culturale în regiunea CEMN (Comisia pentru cultură, educație și probleme sociale).

Calendarul evenimentului prevede ca miercuri să se reunească, la Sala ‘Constantin Stere’, Biroul Adunării (ora 11,30), precum și Comisia politică și juridică (ora 15,00) și Comisia Permanentă (ora 15,30), urmând ca joi, la ora 10,00, în sala de plen a Senatului, să aibă loc ceremonia de deschidere a celei de-a 46-a Sesiuni Plenare a Adunării Generale a APCEMN.

De asemenea, sala de plen a Senatului va găzdui, joi și vineri, cele patru sesiuni ale Adunării, rotația președinției și încheierea Sesiunii Plenare urmând să aibă loc vineri, la ora 12,30.

Parlamentul României este membru fondator al APCEMN și a mai deținut președinția acestui organism în intervalele decembrie 1997 — iunie 1998; iunie — decembrie 2003 și noiembrie 2008 — iunie 2009.

„Prioritățile președinției române a APCEMN vizează, în principal, funcționarea în condiții optime și diversificarea activităților Adunării; consolidarea profilului APCEMN în plan regional, european și internațional, cu accent pe intensificarea dialogului cu Parlamentul European — în sprijinul unei mai bune valorificări a oportunităților oferite de politicile, inițiativele și instrumentele UE pentru regiunea Mării Negre—, precum și a colaborării cu alte adunări parlamentare din regiune; întărirea relației APCEMN-OCEMN, în contextul deținerii simultane de către România, în semestrul al II-lea 2015, a președinției APCEMN și a președinției OCEMN”, se precizează pe site-ul Senatului.

APCEMN a fost înființată în anul 1993 și este compusă din 76 de parlamentari, reprezentând 12 state din regiunea Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina.

„În calitate de organ interparlamentar al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), Adunarea concentrează eforturile parlamentelor naționale în realizarea scopurilor organizației — dezvoltarea cadrului legislativ al cooperării economice, comerciale, sociale, culturale și politice între țările membre; promovarea cooperării cu alte organizații internaționale și regionale; furnizarea de asistență parlamentelor naționale pentru consolidarea democrației parlamentare”, mai arată sursa amintită.