SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2017. Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci pentru a NU avea o moarte în chinuri

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2017. Tradiţii şi obiceiurile pentru data de 8 noiembrie, când calendarul ortodox îi pomeneşte pe Sfinţii Mihail şi Gavriil, spun că munca în această zi este considerată un semn de sfidare a puterii cereşti.

07 nov. 2017, 10:09
SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2017. Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci pentru a NU avea o moarte în chinuri

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL 2017. Se spune că acei creştini care vor munci în data de 8 noiembrie, ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil, nu va avea o moarte uşoară. Totodată, tradiţia spune că de acum şi până de Crăciun trebuie să aibă loc „vara iernii“, o înşiruire de câteva zile considerabil mai calde decât temperaturile normale în perioada toamnă-iarnă.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe cealalată lume. De asemenea, este bine să aprinzi o lumânare pentru cei care au murit fără lumânare, pentru sinicigaşi sau osândiţi.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ dintr-o dată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

Se mai spune că Arhanghelul Mihail stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai. Sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine.

In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari napasnice.

In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.