Sindicaliştii din energie protestează la Cotroceni

Sindicaliștii din sectorul energetic protestează vineri, începând cu ora 11.00, în fața Palatului Cotroceni, nemulțumiți de situația critică din întregul sistem energetic, determinată în principal de decizii din partea autorităților.
Iulian Tudor
03 iun. 2016, 09:10
Sindicaliştii din energie protestează la Cotroceni

Sindicaliştii din energie se plâng că distrugerea sistemului este o tactică prin care se doreşte aducerea companiilor străine pe teritoriul României. Mai mult decât atât, în interiorul companiilor care stau încă în picioare sunt o mulţime de probleme.

Este o situație critică în tot sistemul energetic național. Protestăm față de ceea de se întâmplă în întregul sistem energetic, de la managementul deficitar al companiilor, până la amânarea la nesfârșit a unor decizii absolut necesare pentru a pune pe linia de plutire complexurile energetice sau marile companii, precum și amânarea rezolvării unor probleme, cum ar fi cele legate de managementul stocului de apă grea de la Severin, unde valori de aproape 1,4 miliarde de euro se depreciază și pe nimeni nu interesează„, a spus președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

El susține că a semnalat toate aceste lucruri autorităților de nenumărate ori prin adrese, solicitări de întâlniri, convorbiri cu premierul și cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, însă nu s-a rezolvat nimic.

„Pentru zona de încălzire a populației am pregătit împreună cu organizațiile patronale un plan de bătaie pentru îmbunătățirea calității serviciilor pe termoficare, am trimis o solicitare domnului vicepremier Dâncu, însă fără răspuns”, a completat Costin.

Liderul sindical a subliniat că România nu are nici astăzi o strategie energetică națională, ceea ce a dus la apariția unor derapaje uriașe în piață. Este vorba, printre altele, și despre expansiunea energiei regenerabile, care a umflat factura consumatorilor, dar care va duce și la scoaterea din piață a altor producători.

„Sunt multe lucruri critice: faptul că nici astăzi nu avem aprobată o strategie energetică națională a favorizat dezvoltarea unor piețe de proiecte pentru regenerabile. Astăzi suntem cu mult în avans față de alte state membre la producția de energie regenerabilă, ceea ce, corelat cu scăderea dramatică a pieței, va duce la scoaterea din piață a unor producători, ceea ce înseamnă șomaj. În ultimii 10 ani a scăzut prețul la producător, însă prețul la consumator a crescut, înseamnă că cineva ia niște bani nemunciți”, a atras atenția Costin.

Totodată, managerii companiilor de stat, care primesc bonusuri în funcție de profitul companiei, au stopat investițiile și retehnologizările tocmai pentru a crește profitul companiilor și a lua mai mulți bani, susține sindicalistul.

„S-au stopat investiții în retehnologizări, ceea ce a afectat alte locuri de muncă, iar toți sunt în goana după profit. Pentru că cei care au fost puși manageri nu au fost condiționați și de a face investiții și retehnologizări și oamenii au vânat strict profituri mari din care să-și ia bonusuri și stimulente. Așa au rămas multe companii în urmă cu investițiile și cu retehnologizarea”, a adăugat liderul BNS.

Costin s-a referit și la faptul că în legislația românească nu a fost definit consumatorul vulnerabil, categorie în care, potrivit directivei europene, s-ar încadra populația și IMM-urile cu cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro anual.

„Am făcut demersuri încă din 2007-2008, atât la Guvernul României, cât și la Comisia Europeană, pentru definirea consumatorului vulnerabil, conform directivei, care este consumatorul casnic și IMM-urile cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro care ar fi trebuit să beneficieze de un preț suportabil pentru energia electrică. Lucrul acesta nu s-a făcut pentru ca piața de energie să rămână la mâna speculatorilor care au continuat să ia cea mai ieftină energie, în general cea hidro, și s-o revândă în marea ei majoritate la export, dar și pe piața internă, cu marje de profit uriașe”, a completat Costin.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Premieră în România! Categoriile de români care se vor bucura de încă o zi liberă în 2024!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Iubirea plutește în aer. Zodiile care vor intra în relația vieții
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Gabriela Lucuțar și soțul ei divorțează! Aceștia trebuie să împartă o avere de 2,7 milioane de euro. Regina Întunericului, adusă la sapă de lemn: „Pierd 70% din munca mea”
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. E obligatoriu să țină cont de toți vecinii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'