ŞOCANT. Tatăl elevei din Oradea care şi-a bătut cu sălbăticie o colegă este un fost traficant de droguri

Imagini de-o violenţă rară, postate pe net, arătând o adolescentă trântită la pământ şi lovită cu picioarele şi cu pumnii de alte trei fete, au şocat săptămâna trecută întreaga ţară, stârnind protestele unor colegi de generaţie şi ale multor adulţi care au cerut identificarea şi sancţionarea brutelor.

23 mai 2017, 11:18
ŞOCANT. Tatăl elevei din Oradea care şi-a bătut cu sălbăticie o colegă este un fost traficant de droguri

Reacţia părinţilor principalei agresoare, Flavia, o elevă-problemă, a fost şocantă, scrie ebihoreanul.ro. „Şi eu am făcut la fel”, i-a trântit-o mama Flaviei profesorului care o invitase la şcoală pentru a discuta despre situaţia fetei, în timp ce tatăl, un interlop mărunt, fost distribuitor de droguri, prins şi condamnat, îşi laudă progenitura, împroşcându-i criticii cu înjurături…

Citeşte şi Tatăl elevei bătăuşe, reacţie halucinantă: „Mai da-le în…! S-au batut şi gata”. Tatăl Flaviei face ameninţări

Scandalul a pornit de la o înregistrare video care a făcut „valuri” pe Facebook. Filmuleţul arată o ceată de fete certându-se cu o alta din cauza felului în care aceasta din urmă ar fi jignit-o pe una dintre ele, Flavia. Deşi „acuzata” a respins orice vină şi a adoptat o atitudine împăciuitoare, umilă chiar, două dintre fete au trântit-o la pământ. Una a imobilizat-o, alta îi dădea şuturi în fund şi încă una era îndemnată să dea. Şi s-a supus, deşi iniţial zicea că „îi este milă”.

Cea mai sadică, Flavia, blonda care imobilizase victima, s-a dezlănţuit asupra ei, lovind-o repetat cu pumnul în zona ficatului şi a rinichiului drept, până când o fată din grup a luat-o de pe „sacul de box”. Totuşi, s-a întors şi a lovit-o din nou. La final, în timp ce bătăuşa se îndepărta, alte fete s-au îndurat să culeagă victima de pe jos…

Înregistrarea s-a răspândit rapid, fiind preluată ulterior şi de site-urile de ştiri. Alertaţi, în aceeaşi zi poliţiştii au pornit o anchetă pentru loviri şi alte violenţe, identificând rapid victima, o fată de 16 ani din Oradea, precum şi pe agresoare şi pe trei colege ale acesteia, tot de 16 ani. Bătăuşele au fost audiate luni seară şi marţi dimineaţă, când povestea a ajuns şi la urechile lui Ruben Filimon, directorul Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, unde învaţă atât adolescenta bătută, Rebeca, cât şi Flavia, agresoarea, ambele eleve într-a IX-a, în clase diferite, prima la învăţământul de zi, cealaltă la profesională.

Poliţiştii şi profesorii au aflat că bătaia pornise de la zvonul că Rebeca ar fi bârfit-o unui băiat pe Flavia. Însoţită de două colege, una vecină şi, până atunci, chiar prietenă cu victima, blonda şi-a chemat preopinenta în faţa şcolii, la „o discuţie”.
Rebeca s-a dus însoţită şi ea de o colegă. „Au sărit gardul şcolii şi s-au dus în parcul din apropiere. După incident, agresoarea (n.r. Flavia) a ameninţat-o pe victimă că nu ştiu ce va păţi dacă va spune cuiva, aşa că aceasta nu s-a plâns nimănui”, a spus directorul BIHOREANULUI. Probabil povestea s-ar fi încheiat aici dacă scena nu ar fi fost filmată şi pusă pe net. Pe lângă clipul postat pe Facebook de un coleg al Rebecăi, se pare că ar mai fi făcut o filmare şi sora Flaviei, de 12 ani, elevă la Liceul Sportiv.

„Daddy loves u!”

Intens difuzată, înregistrarea a stârnit indignare din cauza sălbăticiei celor trei fete, dar mai ales a Flaviei. Tatăl acesteia, Flavius Belcea, a pus şi el gaz pe foc, lăudându-şi fata pe Facebook şi înjurându-i primitiv pe cei ce dezaprobaseră comportamentul acesteia.
„Pentru toţi cei care nu au ce face şi lasă comentarii pentru o bătaie le zic: vă dau la m… Bine a făcut, este fata mea şi fata mea nu se lasă la nimeni!”, a hotărât bărbatul, continuând în aceeaşi notă: „E fata mea, e bine? Vă deranjează? Sujemiaţi mucii din p…”.
Ulterior, individul a răspuns în acelaşi stil şi reacţiilor negative generate de propriile comentarii. „Nu-mi retrag nici măcar un cuvânt! De acum vreau să vorbesc doar cu cei ce mi-s prieteni! Am şi un anunţ de făcut! Uitaţi-vă bine la poza mea. Dacă crede careva că avem ceva de împărţit şi ne întâlnim… asta e. O să vedem”, a ameninţat Belcea, liniştindu-şi fiica în acelaşi registru.
„Cei care te ameninţă pe tine, mă ameninţă şi pe mine, dar stai relax… Mi se rupe p… de ei”, i-a scris fetei, dându-i lecţii de viaţă: „În orice caz, Flavia Belcea, cine a pus filmul (în caz că nu tu l-ai pus), nu ţi-e prieten, remember that. Daddy loves u!”. În final, ce-i drept, a mustrat-o niţel: „Na, Flavia, ai vrut atenţie, atenţie ai!”, „cu câtă lume mă cert pentru tine, Flavia!…. îţi dau eu şmecherie… că văd că nu te controlezi”, „nu ar mai trebui să ai acces la telefon, la tabletă, la laptop, tot anul… şi să te razi în cap şi tu şi măta! Că nu te văd bine…”.

Citeşte şi Mama elevei bătăuşe îşi cere scuze. Prima reacţie: Acest conflict a izbucnit de la faptul că Rebeca a înjurat-o pe Flavia

„Am avut motiv”

Nici Flavia nu s-a lăsat mai prejos. Luni seară, a postat, vizibil doar pentru prieteni, un mesaj ce sugerează că violenţa e firească în jurul său, fiind modul obişnuit de tranşare a disputelor: „Un mesaj pentru prietenii mei care mă cunosc cu adevărat şi ştiţi că am avut un motiv întemeiat să dau în acea fată… Unde mai vedeţi filmări sau poze cu mine vă rog raport ! Apoi, pur şi simplu, i-a provocat pe comentatori la bătaie. „Hai, frate, că mă bat cu voi, să vă fac să vă simţiţi bine pe rând. Nu sunteţi mai buni ca mine”, a aruncat fata, pentru ca apoi să le ia apărarea părinţilor. „Părinţii mei nu au nicio vină! Eu am greşit şi asta e”, a zis ea, dedicându-i tatălui un mesaj separat, într-o grafie stricată: „Lasăi tati că iei nu ştie adevaru ea a început şi alţii continuă”.
BIHOREANUL a încercat să ia legătura cu Flavius Belcea, însă acesta s-a dat la fund. Sesizând revolta stârnită atât de fată, cât şi de el însuşi, şi-a şters, în schimb, toate „cugetările” de pe Facebook, cum de altfel au făcut şi adolescenta, şi mama acesteia, care o creşte după divorţul de Flavius Belcea.

La psiholog

În paralel, părinţii Flaviei au angajat un avocat care s-o apere în ancheta penală, declanşată deocamdată în legătură doar cu fapta, nu faţă de vreo persoană, deoarece bătăuşele sunt minore şi vor răspunde penal numai după ce vor fi expertizate psihologic de specialiştii Serviciului de Medicină Legală, pentru a se stabili dacă au avut discernământ sau nu în momentul comiterii faptelor.
Între timp, la şcoală, atât bătăuşele cât şi victima sunt anchetate de consiliile claselor pentru că au părăsit unitatea în timpul orelor de curs. „Statutul elevului prevede ca sancţiune maximă mutarea disciplinară în altă clasă şi scăderea mediei la purtare”, spune directorul Ruben Filimon, explicând că exmatricularea nu este o opţiune, întrucât fetele sunt clasa a IX-a, deci în învăţământul obligatoriu.
În cazul Flaviei, situaţia este gravă, fata având medii neîncheiate pe semestrul trecut din cauza absenţelor şi notelor mici, iar în cel actual n-a fost nicio zi la cursuri. Poate şi de aceea, imediat după altercaţie, profesorii au chemat-o la şcoală şi pe mama fetei, care însă a refuzat să dea curs invitaţiei. Motivul? În opinia ei, nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Fata, a transmis ea, n-a făcut mare lucru, că doar la fel făcea şi ea când avea vârsta Flaviei…

Un tată cu fumuri

Nici tatăl nu e un exemplu de urmat, fiind certat nu doar cu lumea, ci şi cu legea! În 2004, pe vremea când încă era căsătorit şi fata era la grădiniţă, Flavius Belcea a fost anchetat de procurorii DIICOT Oradea pentru trafic de droguri, deoarece distribuia marijuana în oraş. Bărbatul vindea pe stradă, în faţa unor localuri din Rogerius, cum ar fi pizzeria Master şi Lyon Caffe, unde a şi fost prins în flagrant pe 4 noiembrie 2004.

În aceeaşi zi anchetatorii i-au percheziţionat locuinţa, găsind în dormitor o pungă cu marijuana pe care individul o procurase prin intermediul unui tovarăş, Dan Sabău, pus şi el sub acuzare. „Arăt că am vândut droguri de câteva ori. Per total arăt că am vândut circa 50 g marijuana. Mă întâlneam pe stradă cu clienţii, le înmânam marfa, iar aceştia îmi plăteau pe loc”, a povestit Belcea, precizând însă că el n-a consumat niciodată din marfa distribuită. În 2009, atât el, cât şi asociatul său au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la închisoare cu suspendare.
La asemenea „CV”, nu e de mirare că tatăl socoteşte apucăturile fiicei drept nişte copilării pe care lumea n-ar trebui să le bage în seamă. Importantă e doar „şcoala vieţii”…

ÎN SFÂRŞIT, SCUZE
„Flavia este un copil foarte bun”

Într-o scrisoare publicată pe site-ul bihon.ro, mama Flaviei a transmis scuze fetei agresate de fiica sa. „Mie şi fiicei mele ne pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Ne cerem scuze de la această fată şi de la familia ei. Nu ne-am dorit nicio clipă să se întâmple aceste lucruri. Nu există nicio scuză pentru ce s-a întâmplat”. Pe de altă parte, însă, femeia consideră că opinia publică a pus o presiune mult prea mare pe adolescentă. „Nu este numai Flavia în acest caz şi totuşi numai despre ea se vorbeşte şi numai ea este denigrată. Nu îmi doresc ca şi celelalte părţi să fie în situaţia ei, doresc să punctez doar că se face prea multă presiune pe noi şi nu înţeleg de ce”, arăta femeia, cerând încetarea „atacurilor”.
„Copilul meu va plăti pentru ce a făcut, dar dacă continuăm cu jignirile, ameninţările şi denigrările, nu o să facem altceva decât să provocăm o altă violenţă. Dintr-o violenţă se va naşte o altă violenţă, care poate deveni mult mai tragică”, arată mama Flaviei, adăugând că va fi alături de fiica sa indiferent de situaţie. „Flavia este un copil foarte bun, nu este copilul pe care îl vedeţi în acea filmare. A greşit, îi pare nespus de rău. Orice ar fi, este copilul meu şi sunt alături de ea”.