Socul susţine tratamentul infecţiilor urinare

Din flori de soc poți face nu numai socată, o băutură răcoritoare, ci și infuzii și decocturi de ajutor în infecții urinare, răceli, reumatism, constipație.

02 mai 2018, 08:14
Socul susţine tratamentul infecţiilor urinare

Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative și diuretice. De asemenea, combate infecțiile la nivelul plămânilor, stimulează sistemul imunitar și este un puternic cicatrizant. Bogată în acizi grași Omega-3 și Omega-6, taninuri, potasiu, mucilagii, fenoli și flavonoide, acid folic, antocieni, vitaminele C și A, planta este recomandată în cazurile de psoriazis, astm, rinită alergică și alte probleme. Remediile din soc previn bolile de inimă și reduc nivelul de colesterol.

Socata, un bun diuretic

Tonic nervos și fizic, socata este, grație acțiunii depurative, utilă în tratarea infecțiilor urinare, cât și a bolilor de rinichi sau a retenţiei de apă. Se dizolvă 1 kg de zahăr în 6 l de apă, peste care se adaugă sucul de la 4 lămâi. Se toarnă într-un borcan de 10 l, în care se pun 6-8 inflorescențe de soc.

Se leagă borcanul la gură cu tifon și se ține 3 zile la temperatura camerei, amestecând de 2-3 ori pe zi, până când socata începe să fermenteze și capătă un gust plăcut, acidulat. Se strecoară și se pune în sticle. Se administrează 3 pahare a câte 30-75 ml pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul pielonefritei (infecție a tractului urinar superior), socului i se vor asocia plante cu proprietăți antiseptice și antiinflamatoare (gălbenele, cimbrișor).

Decoctul alungă durerile în gât

Din flori de soc poți face un decoct pentru a calma inflamațiile gâtului, fiind, de asemenea, un bun remediu și în cazul gingivitei. Peste 50 g de flori de soc se toarnă 1 l de apă și se lasă să fiarbă 5 minute. După ce s-a răcit, decoctul se folosește ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.

Infuzia alină durerile reumatismale

Fitoterapeuții recomandă remediile cu soc în reumatisme inflamatoare și degenerative. Persoanele cu astfel de boli își pot prepara o infuzie din flori de soc, din 1-2 linguriţe și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau cel puțin 3 căni pe zi.

Combate virozele respiratorii

Bogat în vitamina C, socul stimulează sistemul imunitar, distruge microbii, fiind recomandat în boli inflamatoare, în gripă, răceli, rinite, faringite, laringite, traheobronşite. Favorizează transpirația, ajutând la scăderea febrei și la eliminarea toxinelor din organism. Ca tratament, se face o infuzie, dintr-o linguriță de flori de soc și 1 cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau zilnic 3-4 căni.

Are efect laxativ

Socul este remediu și în cazul constipațiilor, având efect laxativ. Tinctura obținută din fructele de soc normalizează tranzitul intestinal, mobilizează toxinele, previne retenția de apă și menține greutatea sub control. Totodată, este indicată și în crizele de gută. Se prepară din fructele care nu au ajuns complet la maturitate, de culoare roșie spre violet, în cel mult 24 de ore de la recoltare.

Se spală foarte bine și se zdrobesc cu furculița până devin ca o pastă. Fructele se pun într-un tifon curat și se storc cu mâna, prin presare. Combină apoi în proporția 1:1 cu alcool – 1 pahar de suc amestecat cu 1 pahar de alcool alimentar dublu rafinat. Conținutul se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se iau zilnic 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.

Află cum să scapi de toxine cu soc AICI