SOLOMON MARCUS a murit la Spitalul Fundeni

Publicat: Joi, 17 Martie 2016 10:00 // Actualizat: Joi, 17 Martie 2016 10:52 // Sursa: romaniatv.net

Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate.

Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane. Solomon Marcus a fost un critic al sistemului de educație.

Reacţii după moartea academicianului Solomon Marcus

Academicianul Răzvan Theodorescu spune că matematicianul Solomon Marcus, care a încetat din viaţă joi dimineaţă, era "unul dintre marii învăţaţi ai României, un adevărat om al cetăţii", iar moartea lui este o pierdere imensă. ”Aflu cu imens regret că unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a dispărut. Solomon Marcus făcea parte din stirpea extrem de rară astăzi în România, a învăţaţilor multidisciplinari. Ceea ce acest admirabil matematician a făcut pentru raporturile dintre ştiinţe şi arte, preocupările sale în legătură cu matematica şi lingvistica, matematica şi arta, matematica şi istoria sunt lucruri într-un fel unice. Era o inteligenţă vie, era, într-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetăţii, se preocupa foarte mult de ce înseamnă cultura în România şi întotdeauna cuvintele sale contau pentru noi”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru News.ro.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune că Solomon Marcus este "o personalitate multi-disciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”.

”Transmit condoleanţe familiei şi deplâng trecerea în rândul celor drepţi a profesorului şi academicianului Solomon Marcus, o personalitate multi-disciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

Solomon Marcus, membru titular al Academiei României, s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Solomon Marcus devine, din 1993, membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei.

4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
a murit Solomon Marcus Solomon Marcus a murit Solomon Marcus wikipedia
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 mar 12:05
Răspunde | Votează email 1 email
Vasile
"parintele gabriel drug barsanesti" esti o maimuta agramata, un limbric care ca toti popii pute a bautura si transpiratie.
Tu nu ai capacitatea intelectuala nici macar cat sa meriti sa-i pomenesti numele, infectule!
Cum isi permite un ingalat ca tine sa se pronunte in halul asta? Si daca era evreu ce? A facut cinste tarii tale, daca stii ce sunt alea "tara" si "cinste"... primitivule habotnic!
17 mar 17:13
Răspunde | Votează email 0 email
Horga Mihai, Roman-Neamt
Regret nespus...}n 2015, acum un an, la 90 ani a conferențiat la Roman...i-am dat un mărțișor ...
17 mar 11:28
Răspunde | Votează email -11 email
parintele gabriel drug barsanesti
nu a fost crestin ortodox a fost pagan evreu ce nu venea la biserica duminica
17 mar 10:19
... Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani,...
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H