SONDAJ: Află cât la sută din populaţia R.Moldova ar opta pentru aderarea la UE

În cazul unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, doar 46% din populaţie ar vota 'pentru', potrivit datelor unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor şi făcut public, miercuri, la Chişinău, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 14:59
SONDAJ: Află cât la sută din populaţia R.Moldova ar opta pentru aderarea la UE

Ceva mai mult de 20% dintre respondenţi ar vota împotriva aderării la UE, în timp ce aproximativ o treime s-au declarat indecişi sau nu ar participa la vot.

Aproape tot atâţia respondenţi (42%) au declarat că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală controlată de Rusia. Numărul acestora însă a scăzut semnificativ faţă de un sondaj similar realizat în aprilie, când 51% ar fi optat pentru aderarea ţării la această structură. Aproape 25% ar vota împotriva aderării la Uniunea vamală

În cazul în care ar trebui să aleagă între cele două Uniuni, 42% au declarat că ar vota pentru aderarea la UE, iar 38% pentru Uniunea Vamală.

Chiar dacă doar 46% au declarat că ar opta pentru aderarea la UE, 58% consideră că, în cazul în care Republica Moldova va deveni stat membru al blocului comunitar, condiţiile de viaţă vor deveni mai bune sau cu mult mai bune. În acelaşi timp, 23% consideră că acestea se vor înrăutăţi sau se vor înrăutăţi simţitor. Totodată, aproximativ două treimi dintre participanţii la sondaj doresc să meargă fără vize în statele membre ale comunităţii europene.

Doar circa o treime dintre cei intervievaţi se consideră suficient de bine informaţi ca să-şi facă o opinie despre Uniunea Europeană şi integrarea europeană a Republicii Moldova. 71% consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 70% cred că autorităţile şi partidele politice au obligaţia să discute cu cetăţenii despre avantajele şi dezavantajele integrării europene, dar nu să speculeze politic această temă, 65% vor să cunoască mai multe date concrete referitoare la proiectele europene realizate până în prezent în ţară, 63% s-au declarat interesaţi, dacă cineva ar veni să le prezinte în teritoriu avantajele de care vor beneficia, la nivel local, odată cu apropierea de Uniunea Europeană.

Doar 18% dintre cetăţenii moldoveni ar vota pentru aderarea ţării la NATO, în timp ce peste o treime se opun.

Peste 60% din respondenţi afirmă că ţara merge într-o direcţie greşită, aproape două treimi consideră că reformele din Republica Moldova nu sunt eficiente, iar majoritatea nu sunt mulţumiţi de nivelul de trai, aproape 40% considerând că sunt prost asiguraţi sau trăiesc la limita sărăciei.

În aceste condiţii, 39% din cei care au exprimat o opţiune de vot au declarat că, în cazul unui scrutin, ar alege Partidul Comuniştilor, aflat în prezent în opoziţie, în timp ce Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, care formează actuala alianţă de guvernare, şi Partidul Liberal, aflat în opoziţie, ar acumula împreună 34%. La limita pragului electoral este şi Partidul Socialiştilor, de stânga.

Doar o treime din populaţie, potrivit sondajului, ar accepta iniţiativa comuniştilor de a fi organizate alegeri anticipate, în timp ce aproape jumătate se opun acestei idei.

Studiul sociologic ‘Vox Populi – noiembrie 2013. Republica Moldova între opţiunea europeană şi euro-asiatică’ a fost realizat în perioada 21 octombrie – 2 noiembrie pe un eşantion de 1.192 de respondenţi din 79 de localităţi. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 2,8%