SONDAJ: Credeţi că ar trebuie reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE în România?

Situaţia din Ucraina se agravează pe zi ce trece, iar România ar putea fi afectată de un posibil conflict militar în zonă. Autorităţile din România au infirmat categoric faptul că ţara noastră ar avea de suferit din cauza violenţelor din Ucraina, însă în ultima vreme s-au intensificat exerciţiile militare, iar NATO a trimis avioane de supraveghere a spaţiului aerian român. În aceste condiţii, credeţi că ar fi oportună reitroducerea stagiului militar obligatoriu? Votaţi în sondajul de mai jos.

03 mai 2014, 15:20
SONDAJ: Credeţi că ar trebuie reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE în România?

Jurnaliştii ruşi au scris recent că România nu rezistă mai mult de 30 de minute într-un eventual război din cauza slabei dotări a Armatei Române. Răspunsul MAPN nu a întârziat să apară, declarând că totul reprezintă o simplă manipulare. Între timp, situaţia din Ucraina se degradează, iar tot mai multe voci din România vorbesc despre o reactualizare a bazei de date cu rezerveişti. În plus, un nou tip de certificat medical apărut în Monitorul Oficial a creat o adevărată isterie naţională cu privire la reintroducerea stagiului militar obligatoriu. 

Se reia sau nu stagiul militar obligatoriu în România? Răspunsul Ministerului Apărării

Ministerul Apărării Naţionale a „infirmat categoric” faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor, conform unui comunicat transmis vineri.Precizarea MApN este făcută în legătură cu informaţii apărute recent în presă. „Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, se arată în comunicat.

Ponta: Niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol, în contextul situaţiei din Ucraina

De asemenea, MApN menţionează că „măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României”.

În aceste condiţii, ce credeţi, ar fi oportună sau nu reintroducerea stagiului militar obligatoriu?