SONDAJ IRES: Mai mulţi români îl venerează pe Arsenie Boca decât pe Iisus

Potrivit unui sondaj IRES, realizat în luna iulie 2018 și publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, 57% dintre români spun că au un sfânt din credința ortodoxă pe care îl venerează, pe primul loc situându-se Arsenie Boca – un personaj necanonizat -, urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos și Sfânta Maria.

13 aug. 2018, 13:26
SONDAJ IRES: Mai mulţi români îl venerează pe Arsenie Boca decât pe Iisus

De asemenea, mai notează studiul, lipsa modelelor și a reperelor este o realitatea în România. 1 din 5 români (22%) își găsesc modele în viața publică de la noi, dar 4 din 10 admiră celebrități din străinătate. Întrebați care este personalitatea publică din România cu care le-ar plăcea să semene, cei mai mulți dintre respondenți au răspuns Gigi Becali, apoi Ion Țiriac, Andra și Monica Tatoiu.

Potrivit IRES, atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne putem mândri în lume, un sfert dintre respondenți nu știu să indice un nume, iar în top 10, printre personalități istorice și culturale , își fac loc doar marii sportivi – Simona Halep, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, alături de Constantin Brâncuși, Regele Mihai și de Nicolae Ceaușescu.

Datele fac parte din studiul „România magică. Mituri și aspirații ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6 – 13 iulie 2018, pe un eșantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: + / – 2,7%.

Vasile Dâncu, directorul fondator al revistei Sinteza, notează că în urmă cu cinci ani, IRES a realizat un studiu similar – „În ce mai cred românii în 2013?” -, iar astăzi rezultatele sunt aproape identice. „Acum o jumătate de deceniu, 92% dintre respondenți credeau în existența sufletului, 88% credeau în păcat, iar 82% credeau în îngeri. Credința în viața de după moarte era împărtășită de 66% dintre respondenți, iar în existența raiului credeau 76%, în schimb, în iad credeau doar 61% dintre participanții la studiu. Cu ocazia acelei cercetări, sociologii au constatat că un procent de 51% dintre respondenți cred în învierea morților, că doar 24% cred în reîncarnare, credință care se regăsea la tinerii între 18 și 35 de ani, la respondenții cu studii medii și superioare și la cei care aveau domiciliul în zona de Sud a țării. Tot atunci., 45% dintre respondenți recunoșteau că obișnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% țin cont de horoscop în viața de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 și 50 de ani, respondenții fără studii sau cu studii elementare. În plus, majoritatea românilor (62%) considera la acest moment că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică”.

Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?

Arsenie Boca – 15%

Ioan Botezătorul – 11%

Iisus Hristos – 10%

Nicolae – 7%

Fecioara Maria – 7%

Gheorghe – 6%

Petru – 6%

Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați?

Gigi Becali – 6%

Ion Țiriac – 3%

Andra Măruță – 2%

Monica Tatoiu – 2%

Andreea Marin – 2%

Gheorghe Hagi – 2%

Smiley – 2%

Raed Arafat – 1%

Florin Piersic – 1%

Simona Halep – 1%

Cristian Tudor Popescu – 1%

Andrei Pleșu – 1%

Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?

Ștefan cel Mare – 10%

Mihai Viteazul – 8%

Vlad Țepeș – 6%

Mihai Eminescu – 5%

Simona Halep – 4%

Nicolae Ceaușescu – 4%

Alexandru Ioan Cuza – 4%

Nadia Comăneci – 3%

Constantin Brâncuși – 3%

Regele Mihai – 2%