Grindeanu: OUG privind modificarea Codurilor penale va fi ABROGATĂ duminică într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, sâmbătă seară, că ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale va fi abrogată. Mai mult, acesta a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În cursul zilei de sâmbătă, Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ar putea fi luată în calcul abrogarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

04 feb. 2017, 17:39
Grindeanu: OUG privind modificarea Codurilor penale va fi ABROGATĂ duminică într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului

„Dincolo de mitinguri, şi am urmărit cu atenţie ceea ce s-a întâmplat în toată ţara, ideea este că s-a creat un clivaj în societate (…) Am luat câteva decizii: mâine (duminică – n.r.) vom face în regim de urgenţă o şedinţă de Guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe de urgenţă”, a declarat Sorin Grindeanu, sâmbătă seara.

 

Premierul a precizat că foloseşt termenul de „abrogare” pentru că acesta a fost folosit de către preşedintele Iohannis, însă Guvernul urmează să stabilească exact procedura care va fi folosită.

Grindeanu a invitat partidele la consultări pentru a „trimite” un proiect de lege către Parlament „pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal”. 

Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a explicat premierul.

Sorin Grindeanu a mai precizat că argumentele în favoarea susținerii ordonanței privind modificarea Codurilor penale nu au fost bine comunicate, ministrul Justiției fiind cel care „își asumă consecințele”.

Toate argumentele pe care noi le-am avut în susținerea acestei ordonanțe nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce până la urmă s-a adoptat. De aceea, Ministerul Justiției și ministrul Justiției își vor asuma și își asumă consecințele„, a spus Grindeanu.

El a mai adăugat că dorește, în continuare, punerea în practică a programului de guvernare. „Mai avem pe primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin ședințele viitoare de guvern și prin măsurile pe care le vom lua astfel încât ceea ce au votat românii, acel program de guvernare, să se regăsească în viața lor de zi cu zi”, a adăugat premierul.

Anunţul premierului Grindeanu a fost făcut în timp ce peste 80.000 de oameni protestau în faţa Palatului Victoria.

–––––––––––––––––––––

Principalele declaraţii ale premierului Sorin Grindeanu:

Am ascultat în aceste zile foarte multe opinii, multe opinii venind din partea colegilor de partid, partidul din care fac parte de 20 de ani, colegi din coaliţia guvernamentală, colegi de politică de la partidele aflate în opoziţie, am auzit foarte multe opinii de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. Vin azi, după toate aceste opinii exprimate de foarte mulţi în aceste zile, să vă spun decizia mea ca prim-ministru în ceea ce înseamnă dezbaterea publică din aceste zile.

– Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, România, cred eu, în acest moment, prin tot ceea ce se întâmplă, pe de o parte, pe partea cealaltă – argumentele celor care ne-au susţinut şi ne-au votat, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva.

– Tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituţională le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e normal, e chiar conform legii, ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a Curţii Constituţionale este o decizie obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent de ceea ce se ocupă, toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României.

– Pe de altă parte, dincolo de mitinguri – şi am urmărit cu atenţie tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în toată ţara şi am văzut poziţiile oamenilor, foarte multe dintre ele argumentate, altele, în schimb, nu transmiteau de fapt realitatea. Ideea este că s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers.

– Ca prim-ministru, vă anunţ că după aceste zile am luat câteva decizii. Prima – mâine (duminică -n.r.) vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare pentru că e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală – abrogarea, prorogare-, ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar.

-De asemenea, vreau să vă spun că e nevoie de a avea totuşi o concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile Curţii Constituţionale şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curţii Constituţionale şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, astfel încât după un dialog pe care sper să-l am, în cel mai scurt timp să trimitem proiectul de lege spre Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu cadrul legal.

Toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe n-au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care n-au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat. Şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele.

– Doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care noi am fost votaţi. Mai avem pe primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele viitoare de guvern şi prin măsurile pe care le vom lua, astfel încât ceea ce au votat românii, acel program de guvernare, să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi. 

 

Anterior conferinţei de presă, remierul Sorin Grindeanu a anunțat, pe pagina oficială de Facebook a Guvernului, că de la ora 20.20 va face declarații. „În această seară, de la ora 20.20 veți putea urmări live pe pagina Guvernul României declarațiile pe care le voi da„, a transmis prim-ministrul.

Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, că există o presiune foarte mare din partea membrilor PSD pentru un miting de proporţii în Bucureşti, motiv pentru care va încerca să găsească o soluţie de detensionare a situaţiei împreună cu primul-ministru şi liderii ALDE.

Pot spune că membrii şi simpatizanţii PSD nu mai pot fi ţinuţi în frâu, oamenii vor să iasă în stradă pentru a-şi exprima dezaprobarea profundă faţă de mişcarea de inspiraţie soroşistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să ţin în frâu, de la centru, presiunea din organizaţiile din ţară, care pot aduce în stradă, la Bucureşti, aproape un milion de oameni. Ca urmare, am decis să mă întâlnesc cu partenerii de coaliţie şi cu premierul pentru a le propune o soluţie de ieşire din impas”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat că este posibilă chiar abrogarea ordonanţei, dacă soluţiava fi acceptată de către Sorin Grindeanu. ”Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilităţii preşedintelui Iohannis. Votanţii PSD sunt extrem de nervoşi, fiind conştienţi de valoarea votului lor şi pentru că suntem împiedicaţi să punem în practică programul propus. O altă sursă de enervare este punerea în circulaţie de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă. O să propun o soluţie de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranţa că acest lucru îi va convinge şi pe membrii şi simpatizanţii noştri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile”, a mai spus Dragnea.

CITEŞTE ŞI: Călin Popescu Tăriceanu: Eventuala abrogare a Ordonanţei ne va permite să avem o discuţie serioasă despre cum ne construim viitorul