Guvernul a extins lista medicamentelor compensate şi gratuite cu 19 molecule inovative UPDATE

Guvernul a extins, printr-o hotărâre, lista medicamentelor compensate şi gratuite cu alte 19 molecule inovative, necesare pacienţilor care suferă de boli grave, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

31 mai 2018, 10:00
Guvernul a extins lista medicamentelor compensate şi gratuite cu 19 molecule inovative UPDATE

UPDATE „Guvernul a extins lista medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală în sistemul public de sănătate, printr-o hotărâre de guvern propusă de Ministerul Sănătăţii, prin care au fost introduse în listă alte 19 molecule inovative. Sunt necesare pacienţilor care suferă de boli grave, cum ar fi infecţia HIV/SIDA şi tratamentul post-expunere. Mai există diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator imune, pentru tratamentul bolnavilor incluşi în programul naţional de oncologie, în programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, programul de transplant medular, programul de transplant renal şi transplantul combinat de rinichi şi pancreas”, a spus Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat că printre cele 19 molecule inovative aprobate pentru compensare se numără şi „un nou tip de tratament pentru pacienţii cu imunodeficienţă primară” şi a adăugat că tratamentul poate fi administrat şi acasă.

„De asemenea, foarte important, pe listă se regăseşte şi un tratament inovativ aşteptat de pacienţii cu atrofie musculară spinală”, a arătat Nelu Barbu.

_______________

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că în şedinţa de joi Guvernul va extinde, pentru a doua oară în ultimele două luni, lista de medicamente compensate şi gratuite.

„Chiar în şedinţa care va avea loc astăzi, Guvernul extinde pentru a doua oară în ultimele două luni lista de medicamente compensate şi gratuite. Astfel, după cele 16 molecule noi incluse în lista de medicamente compensate şi gratuite la sfârşitul lunii martie, astăzi vom aproba o hotărâre de guvern care are ca obiectiv introducerea în listă a altor 19 molecule inovative”, a spus ministrul la seminarul „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării pentru toţi la toate vârstele – dialog asupra politicilor”.

Potrivit ei, siguranţa pacienţilor, controlul rezistenţei la antimicrobiene şi al infecţiilor asociate asistenţei medicale se numără printre principalele obiective ale Ministerului Sănătăţii, ce le-a inclus ca subiecte pentru agenda Preşedinţiei României a Consiliului UE din 2019.

Pintea consideră că accesibilitatea la serviciile de sănătate şi calitatea acestora sunt esenţiale pentru asigurarea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals) în fiecare ţară membră a Regiunii.

Totodată, accesul universal la servicii de sănătate şi sustenabilitatea sistemelor de sănătate necesită „un angajament politic clar, iar România a făcut eforturi constante” pentru a rezolva de aceste probleme.

În opinia sa, resursele umane în domeniul sănătăţii sunt esenţiale atât pentru accesul la asistenţă medicală, cât şi pentru calitatea acesteia.

„România s-a confruntat cu o migraţie puternică în rândul medicilor şi asistenţilor începând cu anul intens 2007, după accesul în Uniunea Europeană. Peste 14.000 de medici români lucrează peste hotare, cu precădere în Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia şi Spania. Anul trecut, Guvernul român a luat măsuri pentru reducerea acestui risc prin creşterea substanţială a veniturilor celor ce lucrează în domeniul sănătăţii şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”, a spus ministrul Pintea.