Spania va suspenda autonomia Cataloniei. Anunţul oficial al guvernului de la Madrid

Publicat: Joi, 19 Octombrie 2017 11:33 // Actualizat: Joi, 19 Octombrie 2017 14:12 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul spaniol intenţionează să preia controlul asupra Cataloniei și să o conducă direct, oficialii de la Madrid nefiind mulţumiţi de răspunsul premierului catalan Carles Puidgemont la ultimatumul care a expirat joi, la ora 11.00.

"Guvernul a luat act de refuzul Guvernului Cataluniei de a răspunde cererii formulate marţi, astfel încât va continua cu procedurile prevăzute la articolul 155 pentru a restabili ordinea în Catalonia", se arată într-un comunicat de la biroul primului-ministru, Mariano Rajoy.

Conform procedurilor, Guvernul va convoca pentru ziua de sâmbătă, 21 octombrie un Consiliu de Miniștri extraordinar, pentru a activa articolulul 155, pentru ca apoi hotărârea să fie supusă la vot în Senat, unde partidul lui Mariano Rajoy are majoritatea.

Anterior, într-o scrisoare trimisă gruvernului spaniol, premierul catalan Carles Puidgemont ameninţase cu declararea de facto a independenţei dacă liderii guvernului nu acceptă dialogul. "Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie", scrie el într-o scrisoare adresată șefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după ce acesta a evocat amenințarea suspendării autonomiei", spunea liderul catalan, în scrisoare.

Ca urmare a deciziei Madridului, organizaţii din cadrul societăţii civile catalane îndeamnă la noi proteste faţă de încarcerarea de către autorităţile spaniole a doi lideri separatişti, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart. Acest grup de organizaţii a convocat un miting, joi, la intrarea în sediul prefecturii din Barcelona. Un miting mult mai mare este convocat, de asemnea, sâmbătă după-amiaza în centrul capitalei Cataloniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenței Cataloniei, iar rata prezenței la vot a fost de 43%.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
autonomie Catalonia Carles Puidgemont independenta catalonia
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 oct 10:58
Răspunde | Votează email 0 email
Mai, danezilor...
Ideologul mondial, Soros (desi sunt altii care il coordoneaza), ne arata calea pentru schimbarea "lui" Kovesi. Strada. Daca cei "domestici" (cam de 40 -100 de ori mai numerosi decat cei din Piata Victoriei) sunt cuminti, cei din strada ("maidanezii") decid soarta tarii. Si nu numai. A Cataloniei si a urmatoarelor provincii din "planul lui Soros". Regionalizarea si ifiltrarea fortata a migrantilor duc, in final, la slabirea/desfiintarea natiunilor si crearea SUE. Kovesi incepuse bine, desi multi plimbati pe la Tv nu pateau nimic sau, mai precis, cei dintr-o tabara jucau doar roluri dintr-o piesa de teatru, pentru a nu fi chiar pe fata Politia Politica ce se contura. De exemplu, Gitenstein, Giknavorian, Basescu, Coldea nu vor pati nimic niciodata. Klemm s-a cameleonizat pe langa Trump, care inca nu poate misca pana nu termina anchetele cu rusii, desi DC Leaks, SCL, Guciffer l-au ajutat de zeci de ori mai mult. E o manevra a "vechilor", de a-l tine inactiv. In concluzie, daca in fata DNA nu e nimeni, oamenii apreciaza aceasta derulare a evenimentelor. Mai, danezilor... Sa fie ceva putred in Danemarca ?
1
EUR
4.6528
RON
11 Dec
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H