SRI vrea să urmărească mai atent cheltuirea banilor publici. Sistemul de monitorizare ar putea costa peste 114 milioane lei

Serviciul Român de Informații va cumpăra un sistem IT prin care să fie mai bine controlată cheltuirea banilor în instituții publice. Sistemul va identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile achiziționate.

18 iul. 2016, 11:24
SRI vrea să urmărească mai atent cheltuirea banilor publici. Sistemul de monitorizare ar putea costa peste 114 milioane lei

Pentru un astfel de sistem, care va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, SRI este pregătit să cheltuiască 114,6 milioane de lei, fără TVA, din bugetul de stat și fonduri europene.

Introducerea unui astfel de sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date este argumentată de SRI prin modernizarea și eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție sau evaziune fiscală.

Alte argumente avansate sunt dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental, creșterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesării și interpretării datelor, scrie Profit.

Pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, SRI vrea ca viitorul sistem IT să aibă răspunsuri rapide, de sub 60 de secunde, la întrebări de tipul:

– care sunt societățile comerciale ai căror acționari sau administratori figurează la mai mult de N societăți comerciale și au cazier judiciar?

 – care sunt societățile comerciale înființate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajați în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N și cu rambursări de TVA mai mari de S lei?

  – care sunt societățile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?

 – care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA și creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătrați de teren / clădiri * V și auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC ?
Demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii nu vor mai fi scutiți de obligația unor acte pentru a deține arme

Implementarea întregului sistem informatic presupune implementarea unei platforme Big Data și a unei componente de acces securizat în condiții de mobilitate, extensie a platformei Big Data.

Platforma Big Data va avea o componentă de analiză avansată ce va permite SRI și altor instituții să analizeze întregul volum de date existent.