STARE DE ALERTĂ. GRIPA AVIARĂ a ajuns în România. Pelicani morţi în DELTA DUNĂRII

Stare de alertă în Delta Dunării. O colonie de pelicani de pe lacul Sinoe a fost decimată de gripa aviară. 64 de păsări din specia protejată de lege au fost găsite moarte. Boala a ajuns în deltă după ce pelicanii au făcut un popas în Bulgaria. 

27 mart. 2015, 13:18
STARE DE ALERTĂ. GRIPA AVIARĂ a ajuns în România. Pelicani morţi în DELTA DUNĂRII

Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea a confirmat infestarea cu virusul gripei aviare în cazul a şase pelicani găsiţi morţi pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe, scrie economica.net. Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară.

Cuiteşte şi AUTORITĂŢILE ÎN ALERTĂ! Gripă aviară, în apropiere de graniţa cu România

Analizele de laborator s-au efectuat în contextul îm care, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a fost anunţată de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare „Delta Dunării”, în data de 25 martie, despre prezenţa unor pelicani morţi pe insula Ceaplace. În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.

Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibării.

Citeşte şi Noi virusuri DEVASTATOARE de GRIPĂ AVIARĂ: Zone întregi de ferme agricole sunt ameninţate

ANSVSA a dispus în teritoriu, prin Notă de Serviciu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare, de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (3km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, care, în acest caz, nu includ nicio zonă locuită.

De asemenea, va fi intensificată şi colaborarea, în acest sens, cu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltarea Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.

Mai multe detalii pe economica.net.