Statele Unite vor menţine doar 8.400 de militari în Afganistan

Președintele american Barack Obama a anunțat miercuri că Statele Unite vor menține 8.400 de militari în Afganistan până la începutul anului viitor, când se încheie mandatul actualei administrații de la Washington, informează Reuters.

06 iul. 2016, 18:04
Statele Unite vor menţine doar 8.400 de militari în Afganistan

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că SUA vor menține 8.400 de militari în Afganistan până la începutul lui 2017, când se încheie mandatul actualei administrații de la Washington, transmit Reuters și AFP.

Într-o declarație de presă făcută la Casa Albă, liderul american a spus că rolul forțelor militare ale SUA în Afganistan va fi neschimbat, respectiv acela de antrenare și consiliere a poliției și armatei afgane și de sprijinire a misiunilor antiteroriste contra talibanilor și altor grupări.

Până acum, Casa Albă s-a angajat să păstreze în 2017 un număr de 5.500 de militari în câteva baze din Afganistan, printre care Bagram (în apropiere de capitala Kabul), Jalalabad (est) și Kandahar (sud).

Citeşte şi Atentate în Afganistan soldate cu cel puţin 22 de morţi

Obama, care în campania pentru prezidențialele din 2008 a promis că va pune capăt campaniilor militare din Irak și Afganistan, a fost constrâns să ajusteze în mai multe rânduri calendarul retragerii trupelor americane.
”Talibanii rămân o amenințare. Forțele de securitate afgane nu sunt încă atât de puternice pe cât ar trebui să fie”, a declarat şeful Casei Albe în timpul unei declarații de presă făcute la Casa Albă în prezența șefului Pentagonului, Ashton Carter, și a șefului Statului Major Interarme, generalul Joe Dunford, potrivit Agerpres.

La începutul lunii iunie, administrația Obama s-a declarat decisă să ajute guvernul de la Kabul lăsând mai multă marjă de manevră forțelor americane pentru a interveni în luptele contra insurgenților, chiar dacă în mod oficial misiunea lor este de consiliere și asistență pentru forțele afgane.