Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti nu funcţionează deloc

Ultimul studiu independent realizat de Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis pe tema calității aerului a arătat, la toate stațiile de monitorizare din București, depășiri substanțiale ale normelor prevăzute de Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății pentru substanțele poluante, iar Ministerul Mediului și Primăria Capitalei au responsabilități în acest sens pe care nu le respectă.

19 sept. 2016, 18:18
Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti nu funcţionează deloc

Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis solicită celor două instituții să colaboreze pentru rezolvarea problemei poluării din Capitală.

„Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis solicită Doamnei Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, și Doamnei Primar General al Capitalei, Gabriela Firea, să colaboreze pentru rezolvarea problemei poluării aerului din București, ambele instituții având responsabilități pe care în acest moment nu le respectă. Considerăm că sănătatea publică și gestionarea unei probleme extrem de gravă pentru cetățeni sunt mult mai importante decât orgoliile de funcții”, subliniază comunicatul citat.

Din 2011, când a fost făcută analiza, situația s-a înrăutățit în condițiile în care stațiile de monitorizare a calității aerului, aflate în administrarea Ministerului Mediului, nu funcționează deloc (conform www.calitateaer.ro) deși România are obligația, prin Tratatul de Aderare, de a face aceste înregistrări și de a le raporta Comisiei Europene. Ecopolis precizează, în context, că, atunci când funcționau, toate stațiile de monitorizare a calității aerului din București raportau depășiri ale substanțelor monitorizate.

„În acest sens, Primăria Capitalei nu a dezvoltat nicio strategie și niciun program serios de rezolvare a problemei poluării aerului, în special la nivelul pulberilor în suspensie PM10 si PM 2,5”, se precizează în comunicat.

Potrivit studiului realizat de Ecopolis în 2011, populația nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist și coerent calitatea aerului pe care îl respiră.

În aceste condiții, Ecopolis solicită autorităților punerea în funcțiune de urgență a stațiilor de monitorizare a calității aerului,
reducerea traficului auto și monitorizarea respectării normelor de mediu ale șantierelor din București, în condițiile în care, cel mai frecvent, șantierele publice nu respectă normele de mediu și reprezintă o sursă importantă de poluare. O altă soluție avansată în comunicat este captarea prafului din aer prin creșterea spațiilor verzi.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a declarat, pentru AGERPRES, că Bucureștiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare și responsabilitatea să o facă, însă primarul general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului.

Potrivit ministrului Mediului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) așteaptă un răspuns din partea autorităților.