Statul român a pierdut procesul cu Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris şi trebuie să plătească cheltuieli de judecată

Statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. Mai mult, statul trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro, au declarat surse din sectorul energetic citate de Agerpres.

27 iul. 2016, 14:48
Statul român a pierdut procesul cu Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris şi trebuie să plătească cheltuieli de judecată

UPDATE Decizia Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris în dosarul susținut de Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), legat de presupuse încălcări ale contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, demonstrează că Enel și-a îndeplinit obligațiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investițiile realizate în companiile ce au rezultat, respectiv Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, susțin reprezentanții companiei energetice.

Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii și speculații ce au fost inițiate de raportul Curții de Conturi din 2012, se arată într-un comunicat al Enel remis, miercuri, AGERPRES.

„Misiunea noastră, în acest moment, este să ne concentrăm pe dezvoltarea companiilor pe care le avem în România. Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuție din țară în ceea ce privește calitatea serviciului și una dintre cele mai inovative companii de furnizare și suntem încrezători în perspectivele de creștere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, country manager Enel Romania, potrivit Agerpres.

 

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON.

„Statul român a demarat acest proces după ce un control al Curții de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu și-au respectat contractele de privatizare. Însă cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susțină rapoartele, astfel că statul a pierdut, rând pe rând, procesele cu companiile care au cumpărat filiale Electrica„, au explicat sursele menționate de Agerpres.

Sentința potrivit căreia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost dată săptămâna trecută, iar SAPE este acum obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

„Din cele 24 de capete de cerere formulate în aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competența altor instanțe”, au mai spus sursele citate.

În România, compania italiană Enel deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemții de la E.ON.

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.