Stefan Hell, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie: Studiile din România m-au ajutat foarte mult

Cercetătorul german de origine română, Stefan W. Hell, a făcut declaraţii uluitoare despre şcoala pe care a urmat-o în România, înainte de a pleca definitiv, împreună cu părinţii, în Germania. Proaspătul laureat al Premiului Nobel pentru Chimie a afirmat că şcoala de la Timişoara a fost foarte bună pentru el şi l-a ajutat să aibă un nivel mult mai ridicat decât colegii lui din Germania.

09 oct. 2014, 11:57
Stefan Hell, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie: Studiile din România m-au ajutat foarte mult

Cercetătorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014, s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

Cercetătorul de origine română plecat definitiv, în adolescenţă, cu familia, în Germania, a mărturisit mai întâi că a „simţit o mare uşurare” după ce a plecat din România, la sfârşitul anilor ’70, deoarece aceasta era „o ţară comunistă în care nu îţi era permis să spui ceea ce crezi”, a declarat el pentru Suddeutsche Zeitung.

El a părăsit România în 1978, după ce a absolvit un singur an de liceu, la Timişoara. Când a ajuns în Germania împreună cu părinţii săi, la Ludwigshafen, şi a mers la şcoală acolo, şi-a dat seama că avea cunoştinţe mult mai avansate decât colegii lui germani şi a recunoscut că toate acestea s-au datorat şcolii din România, din Timişoara.

Acasă vorbeam în Gemană şi mă simţeam german

Întrebat cum i s-a schimbat viaţa după ce a ajuns în Germania, Stefan W. Hell a spus că probabil nu poate fi înţeles fără a fi cunoscut acest context al vieţii sale. „A fost o uşurare imensă. România era o ţară comunistă, în care nu îţi era permis să spui ceea ce crezi. Şi a fost minunat să trăiesc într-o ţară care avea ca limbă oficială limba mea maternă. Acasă vorbeam în germană şi mă simţeam cetăţean german”.

Provin dintr-un mic sat din România şi am venit în Germania la vârsta de 15 ani. Înainte de asta am stat la Timişoara şi, ca o coincidenţă, am urmat acelaşi liceu ca şi Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură. Ea este puţin mai mare decât mine„, a ţinut să precizeze cercetătorul.

Surpriză de zile mari

Cercetătorul de origine română a mai recunoscut că nu se aştepta să primească Premiul Nobel. Când a aflat marea veste, el revizuia datele unei lucrări ştiinţifice.

Stefan Hell a împărţit prestigiosul trofeu cu doi colegi, cercetătorii Eric Betzig şi William E. Moerner. „A fost o surpriză totală, nu-mi venea să cred. La început, am crezut că putea fi vorba de o farsă, dar apoi mi-am amintit de vocea profesorului Staffan Normark şi mi-am dat seama că mai erau şi alţi oameni în jurul lui, iar el a spus că va confirma informaţia prin e-mail şi aşa mi-am dat seama că este ceva serios. La început, nu-mi vedea să cred, dar, apoi, am înţeles treptat că era adevărat„, a povestit cercetătorul. Cei trei au fost premiaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, potrivit comitetului Nobel.

După ce a primit premiul, le-a dat telefon soţiei sale şi unor prieteni foarte apropiaţi cu care şi-a împărtăşit bucuria. Stefan Hell este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. El a fost premiat pentru introducerea, în 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED) în microscopie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători din aceeaşi categorie. Ei îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului Premiilor Nobel, Alfred Nobel, mort în 1896.