STENOGRAME. Prim-procurorul Sabău s-a compromis pentru lemne de foc şi canalizare

Noi amănunte ies la iveală despre prim-procurorul Sabău, care a fost arestat de către judecători, fiind trimis în judecată. Stenogramele din rechizitoriul procurorilor anticorupţie arată cât de compromis era magistratul.
Filip Stan
08 feb. 2016, 08:17
STENOGRAME. Prim-procurorul Sabău s-a compromis pentru lemne de foc şi canalizare

Prim procurorul Gligor Sabău a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie în urma unui denunţ făcut de către Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş, la rândul lui şi el anchetat de către procurorii DNA Oradea, în mai multe dosare de corupţie, dar şi denunţat de către alte persoane pe care le proteja.

Ales primar al oraşului Beiuş în anul 2008, Domocoş susţine că după ce a ocupat noua funcţie, prim-procurorul Sabău l-a asigurat de sprijinul său, astfel încât să nu aibă probleme cu legea, lucru care s-a şi întâmplat. În schimbul protecţiei oferite, edilul a dat curs solicitărilor prim procurorului. Astfel, i-a oferit lemne pentru construcţia locuinţei, lemne de foc, s-a îngrijit să-I fie asfaltată strada, şi chiar să-i fie racordată locuinţa la reţeaua de apă geotermală a oraşului.

În schimbul acestor servicii, prim-procurorul Sabău a închis ochii la toate afacerile şi abuzurile edilului din Beiuş.

Gligor Sabău: Nu mă sesizez, de ce să mă sesizez? Să-mi fac probleme cu mâna mea? Să îmi dau de lucru!, notează voceatransilvaniei.

Magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile în favoarea primarului, în sensul soluționării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș care-l vizau și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achizițiilor publice, cât și în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Câtă vreme a durat amiciţia dintre primar şi prim-procuror, fiecare şi-a văzut liniştit de ale lui. Domocoş nu avea grija problemelor cu legea în timp ce, spre exemplu, vila lui Sabău a fost racordată la reţeaua de apă geotermală pe bani publici, ba primăria chiar a asfaltat drumul care ducea la casa procurorului, tot cu bani de la buget, asta după ce magistratul a „făcut rost” de teren.

Citeşte şi: Prim-procurorul Sabău Gligor, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Pressing la preoţi

În vara anului 2009, Gligor i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea, denunțător în cauză, să doneze municipiului Beiuș suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa.

Când s-a stricat prietenia

În primăvara anului 2015, Gligor Sabău a aflat că Adrian Domocoş intenţiona să formuleze un denunț penal împotriva lui.

„În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenințarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, amenințare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituțiile anticorupție, respectiv Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea. Concret, inculpatul Sabău Gligor Ioan i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul lui Lupaș Mihai Dinu, cumnatul său, și prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că denunțătorul ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Înalta Curte de Casație și Justiție) respectiv: că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica, că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș”, arată procurorii anticorupţie.

Tot Gligor i-a pus în vedere lui Domocoş că îşi va trimite cumnatul, pe Dinu Lupaş, să depună la DNA un denunţ împotriva primarului, pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte, la începutul lui 2015, pe vremea în care Gligor era încă în relaţii apropiate cu Domocoş, procurorul şi-ar fi convins cumnatul să nu sesizeze autorităţile despre două infracţiuni de luare de mită săvârşite de primar. Aceste lucruri reis din discuţia pe care Sabău a purtat-o cu Daniel Coraş, şeful districutului Ocolul Silvic “Codrii Beiuşului”.

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Deci, cine s-o gândit că se ajunge la chestiile astea? Atâta-mi pare de rău, că trebuia să spun: „bă, n-am rezolvat cu Sabău nici ăia 10 metri cubi de stejar, n-am rezolvat cu el nici lemnele de foc”. Nu trebuia să-i spui… Cine s-o gândit? „Că numa’ din cauza ta îi acolo!” Când tu…

SABĂU GLIGOR IOAN: – D-apăi cum, mă? D-apăi, nu…! Cine l-o (n.n: trivial) pe el? Nu ăştia l-o chemat… O venit el vreodată la parchet, la Binş, chemat pentru ceva? Io ştiu, îi bagă ăştia în cap, din juru’ ei, mă înţelegi tu?

SABĂU GLIGOR IOAN: – Poţi tu să-i transmiţi un lucru?Dacă nu, io merg… tot o caut io, sau îi transmit pe altcineva! Dinu o venit de două ori la mine. Dinu, Chiaburu’ (n.n. Lupaş Mihai Dinu). Cumnatu’-meu! I-o dat de două ori câte 1000 de euro şpagă pentru a-i emite autorizaţiile la blocu’ ăla şi la ăstalalt. Dinu o venit la mine după ce m-am întâlnit cu tine, săptămâna… când ne-am întâlnit. L-am chemat pe Dinu. „Fii atent, mă, (n.n: trivial), ce vrea să facă primaru’!”  Zice: „unde trebuie să merg?” „Nu trebuie să mergi, deocamdată, nicăieri”, zic. „Cum”, zice, „io mă duc! Am martori pe mama, pe Radu…” Cu Radu cu maşina o mers. Şi i-o dat dreptu’! Zice: „dacă vrei să-i mai bag două infracţiuni de luare de mită, clare, zi-i să vină, zice, să… să facă aia”. Dacă ea… merge pe varianta asta, înţelegi?

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Bun. Acuma io-ţi spun că… direct, amu, în secunda… în secunda unu te-am sunat, înţelegi?

În ceea ce o priveşte pe Adriana Ardelean, procurer la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, procurorii DNA arată că aceasta a aplicat un sechestru asigurator asupra unui autoturism folosit de Adrian Domocoş, sechestru care mai apoi, tot prin dispoziţia ei, a fost ridicat. Practic, maşina în valoare de 16.000 de euro fusese achiziţionată de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, însă o folosea primarul. Achiziţia autoturismului a făcut obiectul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Până când Domocoş s-a aflat în relaţii bune cu prim-procurorul, în acest caz nu s-a întâmplat mare lucru. Când cei doi s-au certat, Sabău, ajutat de subalterna sa, pentru a se răzbuna pe primar, a dispus punerea maşinii sub sechestru, iar când s-au împăcat, din nou, sechestrul a fost ridicată. Ridicarea măsurii asiguratorii ar fi fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, Sabău s-a împăcat cu Domocoş, astfel că acțiunile procurorului împotriva primarului au fost stopate.

SABĂU GLIGOR IOAN: – El, dacă se oprea… Fii atent! El, dacă se oprea la timp şi nu făcea măgăriile astea, poate că şi ăia îl lăsau în pace. Da’ el nu s-o mai oprit, mă, înţelegi? N-o avut treabă cu mine. Poate că io, la un moment dat, când m-am certat cu el, amu-s vreo doi, trei ani, i-am spus: „bă, io te (n.n: trivial)!” Da’ una-i să spui şi alta să faci, înţelegi tu? Alta-i să faci! Atunci când o fost treaba cu maşina, atunci o fost cearta noastră, când am făcut dosaru’ cu maşina. Da’ arestatu-l-am io pentru maşină? (n.n: trivial) Dumnezeu! Că şi io îl puteam, ca şi ceia, aresta! L-am arestat? Nici măcar nu l-o chemat nimeni la declaraţii, mă!   I-o chemat pe ăia de la ocol.

Denunţat de Degău

Anchetatorii mai arată că, în perioada 2011 – 2015, Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la Sorin Degău, primarul comunei Bunteşti, care l-a şi denunţat, în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu. Pretinderea și primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil și, implicit, de a nu constitui dosare penale față de acesta, cât și pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unității de Parchet.

„DEGĂU SORIN-MIHAI: – Marfa este pregătită, domnu’!

SABĂU GLIGOR IOAN: – Da, numa’ io îs în sat, amu, nu ştiu dacă mai apuc să vin. Numai mai diseară. Sau mâine…sau luni…

DEGĂU SORIN-MIHAI: – Vină când vrei tu, tati, amu’ io nu pot veni cu ele, nicicum!

Sabău i-a cerut omului de afaceri  Ioan Dărăban,   cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet, să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. De la acelaşi om de afaceri a primit diferite produse. În schimbul acestor foloase, procurorul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat.

DĂRĂBAN IOAN: – Pregăteşte-ţi… pregăteşte şi borcanele la doamna, că mâine îţi trimit o ladă de cireşe, dacă tot mă trimit ai mei la cules.

SABĂU GLIGOR IOAN: – Da? Na, hai că ne auzim mâine, atunci, la telefon şi vedem, bine?

DĂRĂBAN IOAN: – Bine. Ok.

SABĂU GLIGOR IOAN: – Bun. Bine”.

În ceea ce priveşte acuzaţia de fals în declaraţii, DNA susţine că, pe parcursul anului 2015, Sabău a realizat lucrări de reabilitare și modernizare a unei case de vacanță, aflată în proprietatea sa și care nu figurează menționată în declarația de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce tip de carne nu e bine să cumperi din magazine. Românii o adoră, deși sunt șanse mari să fie contaminată
Capital.ro
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Asfaltul pe Podul Suspendat Brăila-Tulcea Din Nou Deteriorat
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?