Studiu: Peste 50% dintre pacienţii din Bucureşti au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

Peste jumătate dintre pacienţii din Bucureşti au primit, cel puţin o dată, un diagnostic greşit sau un tratament neadecvat, iar 60% dintre ei susţin că au fost nevoiţi să consulte doi sau mai mulţi medici pentru a primi un diagnostic corect, arată un studiu realizat de o clinică privată.

22 nov. 2017, 12:56
Studiu: Peste 50% dintre pacienţii din Bucureşti au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

„Cercetarea a relevat faptul că peste jumătate dintre pacienţii bucureşteni au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit sau un tratament incorect. Mai mult, înainte de a primi un diagnostic corect în cadrul unui serviciu specializat de second opinion, peste 60% dintre respondenţi au consultat doi sau mai mulţi medici pentru patologia de care suferă. Cele mai multe diagnostice greşite au fost primite de pacienţi pentru afecţiuni oncologice, afecţiuni neurologice, afecţiuni endocrinologice şi afecţiuni ale aparatului genital”, conform sursei citate.

Potrivit studiului, şase din 10 pacienţi, care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greşit, iar peste 20% dintre ei afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

„Succesul oricărui tratament porneşte de la un diagnostic corect. A cere a doua, a treia, a patra opinie medicală mergând din clinică în clinică la medici specialişti, căutând pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizaţie ce nu poate decât să prelungească procesul de obţinere a diagnosticului corect. A doua opinie medicală specializată este indicată, mai ales, în diagnosticul de boli grave, cronice, sau pentru soluţii de tratament medical care pot afecta calitatea vieţii pe termen lung. Peste 70% dintre pacienţii care solicita Second Opinion apelează la noi pentru afecţiuni oncologice, iar rezultatele pe care le obţin se traduc în îmbunătăţirea calităţii vieţii sau în ani câştigaţi de viaţă”, a declarat directorul clinicii privare care a efectuat studiul, Ana Maria Marian.

Studiul mai arată că printre cele mai importante specialiţăţi medicale pentru care pacienţii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numără oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) şi cardiochirurgia (8,1%). Conform studiului, tot din aceste specialităţi medicale fac parte şi afecţiunile principale în urma cărora peste jumătate din pacienţi s-au confruntat cu situaţia unui diagnostic greşit sau a unui tratament inadecvat.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un eşantion de peste 600 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din Bucureşti.