Suedia se pregăteşte de război nuclear. Va contrui 50.000 de noi buncăre

Guvernul suedez are în vedere dublarea numărului de buncăre în următorii zece ani. Această măsură este luată pentru protejarea populaţiei în cazul unui atac nuclear, după cum se arată într-un raport al agenţiei pentru protecţie civilă.

31 oct. 2017, 07:37
Suedia se pregăteşte de război nuclear. Va contrui 50.000 de noi buncăre

Suedia are deja 65.000 de adăposturi de urgență, care pot găzdui şapte milioane de persoane, un număr impresionant, dat fiind faptul că populația ţării nu a ajuns încă la 10 milioane. Un raport recent al Agenției Suedeze privind Contingentele Civile (MSB), susține însă că actualul număr nu este suficient şi sugerează construirea unui număr suficient de buncăre nucleare pentru a putea fi găzduită în ele întreaga populație a țării.

Costul acestui proiect este estimat la două miliarde de coroane (120 milioane dolari),banii urmând să fie alocaţi de către guvern. Un alt miliard de coroane va fi necesar pentru renovarea buncărelor existente, în special a sistemelor lor de ventilație. Dispozitivele de protecție respiratorie au depăşit termenul de valabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al MSB, Ove Brunnström, pentru Sverige Radio, subliniind că ultima dată când au existat suficiente dispozitive pentru a proteja întreaga populație a fost în 1994.

Planul propus prevede ca guvernul suedez să se angajeze în construcția pe scară largă de buncăre, procesul urmând să se întindă pe durata a 10 ani. Adăposturile vor fi construite în Stockholm, Norrbotten County, pe insula Gotland și în regiunea Öresund.

Alte ţări care asigură o bună protecţie a populaţiei sunt Elveţia, care poate asigura adăpostul în buncăre a 114% din populaţia ţării, în timp ce Finlanda poate asigura protecţie pentru 70% din populaţie.