TAROM ar putea fi amendată cu 13 milioane de lei, pentru înţelegeri cu agenţiile de turism

Compania de stat urmează să fie sancţionată de Consiliul Concurenţei cu 1,26 la sută din cifra de afaceri.

02 nov. 2018, 10:50
TAROM ar putea fi amendată cu 13 milioane de lei, pentru înţelegeri cu agenţiile de turism

Guvernul deţine 97,17% din pachetul de acţiuni ale TAROM, iar conducerea şi politicile administrative sunt girate de Consiliul de Administraţie, numit, la rându-i, de către minister.

Orice decizie managerială este girată de Consiliul de Administrație al companiei. Inclusiv strategiile privind cursele charter.

Consiliul Concurenţei a verificat compania TAROM începând din iunie 2017, la un an după începerea efectivă a unei investigaţii care viza 20 de operatori de turism.

Inspectorii au făcut controale inopinate atât la sediile agenţiilor, cât şi la TAROM.

Este prima anchetă a Consiliului Concurenţei făcută în urma unor informaţii primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurenţă.

Cele 20 de societăţi, alături de compania de stat, şi-ar fi coordonat politicile comerciale cu scopul de a stabili un nivel minim de preţ al produselor turistice sau al pachetelor de servicii începând cu anul 2013, scrie libertatea.ro.

Acestea sunt: Amarino S.R.L., Christian76 Tour S.R.L., Danubius Travel S.R.L., Eximtur S.R.L., Happy Tour S.R.L., Mareea Comtur S.R.L., Paralela 45 Turism S.R.L., Perfect Tour S.R.L., Touring Europabus Romania S.R.L., Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor De Turism, Charter Broker S.R.L., Nova Travel S.R.L., Prestige Tours International S.R.L., Prompt Service Travel Company S.R.L., Aerotravel S.R.L., Air Fla S.R.L., Corali Holidays S.R.L., Fibula Air Travel S.R.L., Rezeda World Travel S.R.L., Tez Tour S.R.L.

Sursele libertatea.ro. susţin că, în cazul companiei TAROM, Consiliul Concurenţei urmează să dea o amendă de 13 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro.

Asta înseamnă 1,26% din cifra de afaceri a operatorului de stat pe 2017, în condiţiile în care sancţiunile pot să ajungă până la 10% din cifra de afaceri a companiei în cazul căreia s-a dovedit că încalcă principiul concurenţei.

„Având în vedere că investigația este încă în derulare, nu putem discuta despre sancțiuni sau fapte (…) Dorim să subliniem faptul că TAROM respectă normele și legile în vigoare”, au transmis reprezentanţii companiei.

O sancţiune de 13 milioane de lei cântăreşte greu în bilanţurile contabile ale companiei de stat.

Doar pe 2017, TAROM a raportat o pierdere de 37 de milioane de euro, de peste trei ori mai mare faţă de anul precedent.