Teamnet, selectată de EADS în cooperarea militară Franţa-Anglia

Teamnet va fi singura companie romaneasca ce va lucra impreuna cu filiala EADS Cassidian din Germania in programul comun de dezvoltare drone militare.

03 mart. 2016, 19:44
Teamnet, selectată de EADS în cooperarea militară Franţa-Anglia

Cooperarea dintre EADS si Teamnet a inceput inca din anul 2014 si va continua timp de 10 ani cu dezvoltarea facilitatilor de cercetare si productie in Romania. De altfel, Teamnet este frecvent cooptata la exercitiile comune NATO in tari precum Danemarca, Italia, Franta, Germania.

Teamnet este un grup IT infiintat de Sebastian Ghita, ulterior preluat de catre IFC, divizia de investii a Bancii Mondiale.

Franţa şi Marea Britanie vor investi „peste 2 miliarde de euro” într-un program comun de fabricaţie de drone de luptă operaţionale în jurul anului 2030, potrivit unei declaraţii comune adoptate joi cu prilejul summitului franco-britanic de la Amiens (nordul Franţei), relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Este pentru prima dată când Parisul şi Londra îşi prezintă angajamentul financiar total în cadrul acestui proiect, ale cărui baze au fost puse la un summit anterior în 2014, la Brize Norton (centrul Angliei).

„Acest program demonstrativ, cel mai avansat din Europa, se va concentra pe o platformă de drone complexe care ar putea servi ca bază pentru o viitoare capacitate operaţională după 2030”, se arată în declaraţia comună.

„Intenţionăm să investim mai mult de 2 miliarde de euro în acest program, cu o evaluare tehnică în jurul anului 2020”, se precizează în documentul semnat în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande şi a premierului britanic David Cameron.

Franţa şi Marea Britanie au convenit în ianuarie 2014 la Brize Norton să lucreze împreună la ‘un viitor sistem de luptă aerian’ (FCAS, Future Combat Air System).

Conform declaraţiei semnate joi la Amiens, Parisul şi Londra speră ‘să treacă la etapa următoare în 2017 pentru a pregăti dezvoltarea la scară largă a demonstraţiilor operaţionale cu drone de luptă până în 2025’.

Scopul final este de a dezvolta o dronă de luptă capabilă până în 2030 să efectueze misiuni de observaţie şi de monitorizare, să identifice ţintele şi să lanseze lovituri aeriene, conform Ministerului britanic al Apărării.

Marea Britanie dispune deja de drone dotate cu rachete, cumpărate din Statele Unite ale Americii. Franţa dispune doar de drone de observaţie.