Temperaturi de 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului. Cum ne protejăm de CANICULĂ

ANM a emis, joi, o informare meteorologică de disconfort termic, caniculă, dar și instabilitate atmosferică accentuată, începând de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, ora 23.00. Potrivit meteorologilor, la nivelul asfaltului se vor resimţi temperaturi de 50 de grade Celsius. În vreme de caniculă trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă, mai puţină cafea sau sucuri dulci, iar dacă mergem în oraş, trebuie să ne oprim câte 10 minute o dată pe oră într-o incintă răcoroasă, recomandă Alis Grasu, managerul general al Serviciului de ambulanţă Bucureşti- Ilfov.

17 iun. 2016, 05:48
Temperaturi de 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului. Cum ne protejăm de CANICULĂ

Începând de vineri, bucureştenii se vor confrunta cu temperaturi de 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului, la soare, avertizează meteorologii. Temperaturile sufocante vor cuprinde, de altfel, toată ţara, iar medicii le recomandă românilor să ţină cont de câteva sfaturi care vor face căldura mai suportabilă.

Alis Grasu, managerul general al Serviciului de ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a explicat pentru Mediafax că printre măsurile pe care trebuie să le luăm este să evităm cât mai mult posibil expunerea la soare şi dacă ne deplasăm undeva, atunci trebuie să avem mare grijă să-i dăm organismului câteva minute de răgaz la fiecare oră, efortul de adaptare fiind foarte mare la asemenea temperaturi.

„Trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne hidratăm, să nu petrecem vreme îndelungată în soare, să nu facem sport în soare. Dacă activităţile pe care le avem de desfăşurat durează câteva ore, atunci la fiecare oră, 10 minute vom intra într-o incintă răcoroasă, ventilată, ne vom hidrata corespunzător după care ne continuăm drumul. Trebuie evitată expunerea voluntară la soare, adică plaja, mai ales în intervalul 11:00 – 18:00″, a spus Alis Grasu.

CITEŞTE ŞI PROGNOZA METEO pe trei zile. Vremea va fi caniculară, însă nu scăpăm de furtuni

De asemenea, în zile de caniculă trebuie să bem peste doi litri de apă, 2,5 litri – 3 litri, divizaţi corespunzător pe tot parcursul zilei.

În ceea ce priveşte alimentaţia, ea recomandă un regim hidro, lacto-zaharat, sărac în proteine, bogat în fructe şi legume proaspete, cu un conţinut ridicat de apă. Însă, trebuie evitate băuturile excesiv de dulci, cele cu conţinut ridicat de cofeină şi băuturile alcoolice.

„Aceste categorii de băuturi cresc eliminarea apei din organism prin creşterea diurezei şi accentuează deshidratarea. Dacă apare acea senzaţie de rău, trebuie să ne ducem într-o incintă ventilată (supermarket, farmacie, staţie de metrou, un mall) unde să stăm puţin la răcoare, să ne hidratăm corespunzător şi dacă tot nu dispare senzaţia de rău şi, din contră, ni se amplifică atunci trebuie să sunăm la 112 pentru a primi ajutor medical”, a atras atenţia Alis Grasu.

De asemenea, persoanele care au tegumentul sensibil la radiaţiile solare sau care nu s-au expus anul acesta deloc la soare, ar trebui să folosească creme cu factor de protecţie mare, în jur de 50.

„Nu în ultimul rând, îmbrăcămintea trebuie să fie vaporoasă, de culoare deschisă, care să nu fie strâmte pe corp, ochelari de soare, pălărie sau umbrelă. Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să-şi ia medicamentaţia la timp, să stea în incinte răcoroase şi ventilate şi să respecte indicaţiile medicilor”, a mai spus Alis Grasu.

VEZI ŞI Se deschid 22 de puncte anticaniculă, în Sectorul 1, începând de vineri