Teodorovici: Toate proiectele europene rămân în sarcina şi la decizia autorităţilor de management

Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

18 dec. 2018, 19:55
Teodorovici: Toate proiectele europene rămân în sarcina şi la decizia autorităţilor de management

„În zona de achiziţii publice, un alt domeniu care s-a dovedit a fi de multe ori un factor blocant în ceea ce înseamnă derularea unor achiziţii în zona publică… Şi pot să vă spun, din păcate, la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice există documentaţii de atribuire, în special pe zona de fonduri europene, de câteva miliarde de lei – undeva la 10 miliarde de lei -, valoarea acestora care aşteaptă, din diferite motive, clarificări, refaceri de documentaţie, fel de fel de motive, de multe ori inventate de oameni din administraţia publică care nu înţeleg totuşi că pentru noi, ca ţară, important este să cheltuim banii cât mai repede în economie, şi rolul administraţiei este acela de a nu spune ‘nu’, ci de a găsi soluţii astfel încât proiectele să se deruleze şi banii să se consume într-un mod cât mai rapid, pentru ca economia noastră să aibă de câştigat. Şi atunci, sistemul acesta presupune ce? Până acum exista obligaţia ca Agenţia Naţională de Achiziţii Publice să dea un acord, un accept pe fiecare documentaţie de atribuire. De la această dată, de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, toate proiectele europene rămân în sarcina şi la decizia autorităţilor de management – deci, doar acestea vor fi cele care vor spune ‘da’ sau ‘nu’, de la caz la caz, pe acele documentaţii de atribuire”, a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului, restul proiectelor, marea parte a economiei, se fac în mod voluntar de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Deci, cu alte cuvinte, decizia rămâne la nivelul autorităţilor contractante, care sunt obligate să cunoască legea şi să-şi asume răspunderea lansării, derulării şi semnării unor astfel de proceduri de achiziţie publică, astfel încât să nu mai aibă niciun motiv legat de cineva, undeva la zona centrală care blochează. Nu! Cunoşti legea, aplici legea aşa cum este ea şi poţi să derulezi proiectele de interes pentru comunitatea pe care o coordonezi”, a afirmat Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a făcut referire la fondul de dezvoltare la nivel local şi a precizat că prin înfiinţarea acestui fond nimeni nu mai poate invoca, de la momentul 1 ianuarie lipsă de finanţare în zona de sănătate, pentru că acest fond are printre priorităţi zona de sănătate, iar banii vor fi asiguraţi pentru tot ce înseamnă nevoi – justificate, desigur, şi mai ales pe zona de sănătate.

„Deci nu mai acceptăm niciun fel de astfel de argument sau, în fine, faptul că lipsa banilor este cea care duce la întârzierea unor proiecte sau chiar nerealizarea acestora”, a declarat Eugen Teodorovici.