LOVITURĂ de STAT eşuată în Turcia, soldată cu aproximativ 265 de morţi UPDATE. VIDEO

O tentativă de lovitură de stat a avut loc vineri seară în Turcia. Premierul a anunţat că aceasta ar fi fost înnăbuşită şi că forţele armate au fost chemate să facă "ce trebuie să facă". Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar aproape 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.

15 iul. 2016, 20:10

UPDATE 00.00 Clericul musulman moderat turc Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, pe care preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan îl acuză că se află în spatele puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă, neagă cu fermitate că este responsabil de aceste tulburări şi afirmă că nu ştie cine se face vinovat de ele, relatează The Associated Press.

UPDATE 22.00 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Statelor Unite să-l extrădeze pe predicatorul în exil Fethullah Gülen, pe care el îl consideră responsabilul puciului eșuat lansat vineri seară, informează AFP.

„SUA, trebuie să extrădați această persoană”, a cerut șeful statului în fața unei mulțimi de mii de susținători, referindu-se la inamicul său Fethullah Gulen, instalat în Pennsylvania și care a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

„Este un joc cu armata, iar acest lucru este legat de forțe externe”, a subliniat președintele.

Imediat după ce a sosit în timpul nopții pe aeroportul din Istanbul pentru a recăpăta controlul țării, președintele turc i-a acuzat pe imam și mișcarea sa de a fi la originea loviturii de stat care a încercat să îl înlăture.

Predicatorul, la rândul său, a condamnat „în termenii cei mai puternici” tentativa de puci.

UPDATE 21:30 Mii de susţinători ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-au strâns sâmbătă seară la Istanbul pentru a-şi confirma susţinerea faţă de şeful statului după eşecul unei tentative de lovituri de stat lansată de un grup de militari, relatează AFP.

Şeful statului s-a adresat mulţimii strânse sub sute de drapele turce. El a cerut, printre altele, Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat.

Erdogan a spus că există „forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat, sâmbătă, că doreşte să vadă dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, în tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că autorităţile americane nu au primit până acum vreo solicitare de extrădare.

Atmosfera a fost una de sărbătoare în districtul Kisikli, pe malul asiatic al metropolei, unde Erdogan are o locuinţă.

Istanbulul este fieful preşedintelui turc, care a fost primar al oraşului.

La Ankara, susţinătorii lui Erdogan s-au strâns în faţa Parlamentului, dar în numări mai mic.

Şeful statului le-a cerut pe Twitter compatrioţilor să „continuă să fie stăpâni ai străzilor (…), pentru că o nouă intensificare (a violenţelor – n.r.) este întotdeauna posibilă”.

UPDATE 20:00 Un judecător al Curții Constituționale, jurisdicția supremă în Turcia, a fost arestat în urma tentativei de puci eșuate, a anunțat sâmbătă canalul de televiziune NTV, preluat de AFP. Alparslan Altan a fost plasat în arest din motive care nu au fost precizate, conform sursei citate.

UPDATE 19:30 Comandantul Armatei a II-a din Turcia, Adem Huduti, general de patru stele, a fost arestat după tentativa de lovitură de stat, relatează Hurriyet.

Huduti este primul ofiţer de rang înalt din armată care este reţinut.

Armata a II-a se ocupă de protejarea graniţelor ţării cu Iranul, Siria şi Irakul.

viewscnt

UPDATE 18:00 Situaţia în Turcia este „sub control în totalitate”, a anunţat sâmbătă după-amiază premierul Benali Yildirim, după confruntările militare soldate cu 265 de morţi, între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate.

„Situaţia este în totalitate sub control”, a declarat Benali Yildirim, citat de site-ul cotidianului The Washington Post.

„Complotul este o pată pentru democraţia Turciei”, susţine Yildirim.

UPDATE 17:45 Parlamentul turc s-a reunit sâmbătă la Ankara, în clădirea avariată în timpul loviturii de stat eșuate din cursul nopții, deputații prezenți păstrând un moment de reculegere înainte de a asculta imnul național, relatează DPA.

Prim-ministrul Binali Yildirim a fost salutat cu aplauze la intrarea în sală și a schimbat strângeri de mâini cu câțiva politicieni din opoziție.

La ședința de sâmbătă sunt prezenți deputați din cele patru partide parlamentare, care au condamnat toate tentativa de puci din timpul nopții.

În afara sediului legislativ s-au adunat demonstranți cu pancarte prin care protestează împotriva încercării de lovitură de stat, adaugă DPA.

UPDATE ORA 17:30 Autoritățile locale au interzis intrările și ieșirile din baza aeriană de la Incirlik, în sudul Turciei, unde a și fost întreruptă furnizarea de electricitate, a anunțat sâmbătă consulatul SUA la Adana (sud), pe site-ul său, informează AFP, DPA și Reuters.

„Vă rugăm să evitați baza până la restabilirea operațiunilor normale”, a adăugat consulatul SUA în mesajul adresat cetățenilor americani.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, comandamentul militar american în Europa a ordonat forțelor sale din Turcia să ia măsurile de protecție maxime după tentativa de puci militar din noaptea de vineri spre sâmbătă.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, stat NATO și partener crucial al Washingtonului în regiune.

Circa 1.500 dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Potrivit responsabilului militar american, protecția forțelor a fost ridicată la nivelul ‘Delta’, care se aplică, de exemplu, în caz de atentat terorist sau când un atac este considerat iminent. Toate activitățile neesențiale au fost suspendate și toate resursele au fost concentrate pe apărarea în caz de atac.

Un responsabil al Pentagonului a afirmat vineri seară că operațiunile împotriva SI continuau de la baza Incirlik, în pofida tentativei de puci.

UPDATE ORA 17:00 Aeroportul Ataturk din Istanbul a fost redeschis, sâmbătă după-amiază, după ce sute de zboruri fuseseră anulate din cauza tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează site-ul Ynetnews.com.

Compania Turkish Airlines a anunţat că a reluat zborurile în regim normal începând de sâmbătă după-amiază.

UPDATE ORA 16:30 Poliția turcă a reținut zece judecători din ‘Danistay’, instanța supremă însărcinată cu contencioasele administrative, și au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay), transmite sâmbătă agenția EFE.

Alți 38 de membri ai ‘Danistay’ sunt căutați de autorități pentru a fi arestați. Aceste măsuri au fost luate după tentativa de lovitură de stat a unei facțiuni din armată. Anterior, Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) a decis demiterea a 2.745 de judecători, pentru cinci membri ai acestei instanțe fiind emise și mandate de arestare.

Potrivit cotidianului Hurriyet, judecătorii demiși sunt bănuiți de legături cu organizația clericului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că este principalul responsabil al acestei încercări de a-l înlătura de la putere.

UPDATE ORA 16:00 Toţi militarii implicaţi în tentativa de lovitură de stat care se aflau în cartierul general al armatei au fost arestaţi, a anunţat agenţia de presă Anadolu, citată de AP.

Departamentul antiterorism din Poliţie urmează să desfăşoare „o percheziţie amănunţită” a cartierului general.

Vineri seară, autorităţile turce au anunţat că un puci este în curs în ţară. Militarii rebeli au anunţat că au preluat controlul, dar au fost respinşi, după câteva ore. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a îndemnat populaţia să iasă pe străzi, pentru a apăra Guvernul.

UPDATE ORA 14:00 Binali Yildirim: Bilanţul complotului din Turcia a ajuns la 265 de morţi

„Bilanţul total este de 265 de morţi – 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

„Felicit cetăţenii care au opus rezistenţă la lovitura de stat. Suntem bucuroşi că această rebeliune nu a avut loc în cadrul ierarhiei de comandă militară”, a spus premierul Turciei, citat de site-ul cotidianului The New York Times.

 Premierul a precizat că 2.839 de militari implicaţi în tentativa de lovitură de stat au fost arestaţi preventiv.

UPDATE ORA 13:45 Turcia se va considera în război cu orice țară care îl va ajuta pe clericul musulman Fethullah Gulen, a avertizat sâmbătă premierul turc, Binali Yildirim, transmite Reuters.

UPDATE ORA 13:30 Guvernul turc deține controlul în proporție de 90% în urma tentativei de lovitură de stat militară, deși mai sunt comandanți militari ținuți ostatici de către puciști, a afirmat sâmbătă ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik, potrivit canalului particular de televiziune NTV, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12:30 Premierul turc a anunţat cel mai recent bilanţ provizoriu al victimelor tentativei de lovitură de stat: 161 de morţi, 1.440 de răniţi. De asemenea, 2.839 de militari au fost arestaţi.

UPDATE ORA 11.30 Comandant militar turc: 104 indivizi care au lansat lovitura de stat au fost ucişi

„Tentativa de lovitură de stat a fost blocată”, a declarat generalul Umit Dundar, noul şef al Statului Major al armatei turce, precizând că 104 persoane care au lansat complotul au murit.

În confruntări au murit alte 90 de persoane – 43 de agenţi ai Ministerului de Interne şi 47 de civili. „Aceşti oameni sunt martiri”, susţine Dundar.

UPDATE ORA 10.20 Ultimul bilanţ indică 90 morţi, 1.154 răniţi şi 1.563 arestări din cadrul personalului militar

UPDATE ORA 08.26 Turcia: 754 de militari, arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat militară

Un total de 754 de militari au fost arestați în legătură cu puciul unui grup de soldați rebeli în Turcia ce părea să fi luat sfârșit sâmbătă dimineața, dar care s-a soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane, a anunțat sâmbătă agenția de presă progouvernamentală Anadolu citată de AFP.

Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă.

UPDATE 08:10 O tentativă de lovitură de stat pare să fi eşuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineţţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters.

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.

Tentativa de lovitură de stat a fost “un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

UPDATE 03:10 Două formaţiuni de opziţie din Turcia au denunţat lovitura de stat militară, exprimând susţinere pentru Administraţia Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă. „Această ţară a suferit destul de pe urma loviturilor de stat. Nu vrem ca aceste suferinţe să se repete”, a comunicat Partidul Popular Republican (CHP). Şi Mişcarea Naţionalistă (MHP) a anunţat că susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 02:33 Serviciile reţelelor de socializare online Facebook şi Twitter, precum şi site-urile ziarelor turce par a fi blocate, relatează site-ul agenţiei Reuters.

UPDATE 2.22 Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a declarat la Antena 3 că mai mulţi lideri ai grupării care a orchestrat lovitura de stat au fost arestaţi şi că deţine informaţii potrivit cărora lovitura de stat ar fi fost deja înnăbuşită.

UPDATE 2.16 Vicepremierul Numan Kurtulmus afirmă că AKP, partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), încă deține puterea guvernamentală în Turcia.

UPDATE 2.08 Secretarul american de stat, John Kerry, a declarat că este la curent cu tentativa de lovitură de stat din Turcia și speră că în această țară va fi „pace și stabilitate”. „Am văzut informațiile, dar deocamdată nu am mai multe detalii. Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia, dar nu am nimic de adăugat cu privire la ceea ce se întâmplă chiar acum”, a spus Kerry, aflat în vizită la Moscova.

Departamentul american de Stat a cerut cetățenilor americani aflați în Turcia să caute un loc de refugiu și să rămână în spații închise. Ambasada SUA la Ankara a confirmat că s-au auzit focuri de armă în capitala turcă.

UPDATE 2.00 Armata a deschis focul asupra manifestanţilor pro-Erdogan din Piaţa Taksim, potrivit AFP, care notează că 17 poliţişti ar fi fost ucişi în momentul în care s-a tras spre mulţime.

UPDATE 1.50 Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat, spune un oficial de rang înalt. El a recunoscut însă că forțele de securitate se confruntă în continuare cu unele dificultăți în unele sectoare din Ankara și Istanbul. Oficialul guvernamental dă însă asigurări că forțele loiale Executivului încep să redobândească controlul asupra elementelor care încearcă să răstoarne guvernul.

UPDATE Președintele american Barack Obama a fost informat vineri despre ceea ce Casa Albă a numit „situația în desfășurare” din Turcia, partener NATO și un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic. „Echipa de securitate națională a președintelui l-a informat despre evoluția situației din Turcia”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA. „Președintele va continua să fie informat regulat”, a adăugat el.

Ministerul britanic de Externe anunță că este îngrijorat de evenimentele „în desfășurare la Ankara și Istanbul”. Cetățenii britanici sunt sfătuiți ca până la clarificarea situației să evite locurile publice și să dea dovadă de vigilență.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat un apel la evitarea ‘oricărei confruntări mortale’ în Turcia, unde vineri seară era în desfășurare o tentativă de lovitură de stat. „Problemele Turciei trebuie să fie rezolvate cu respectarea Constituției”, a spus șeful diplomației ruse într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

UPDATE Liderul celui mai mare partid de opoziție din Turcia, Kemal Kalicdaroglu, de la Partidul Republican al Poporului (CHP, de centru-stânga), s-a declarat împotriva loviturii de stat, într-o serie de postări pe Twitter, afirmând că țara a „suferit mult” din cauza puciurilor din trecut

UPDATE 1.40 Un oficial guvernamental a declarat că Erdogan se afla în vacanţă într-o staţiune turcă de pe coasta Mării Marmara şi că se va întoarce la Ankara.

UPDATE 1.38 Mii de oameni încep să se strângă în Piaţa Taksim. Armata a încercat să risipească mulţimea ieşită în stradă la apelul preşedintelui Erdogan şi au avut loc mai multe ciocniri. Poliţia se pare că este de partea susţinătorilor lui Erdogan.


UPDATE 1.35 Turcia: Ministrul pentru afaceri europene, Omer Celik, cere soldaților să nu se supună ordinelor primite de la liderii loviturii de stat. „Nu vom ceda această democrație până la ultima noastră suflare”, a spus Celik.

UPDATE 1.34 Clădirea Parlamentului este înconjurată de tancuri, potrivit martorilor citaţi de presa internaţională. Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei, relatează agenția de presă Anadolu. De asemenea, la aeroportul din Istanbul s-au tras mai multe tiruri de armă. Potrivit unor surse, pe Aeroportul Ataturk s-ar afla un grup de aproximativ 50 de români.


 

UPDATE 1.29 Iranul a anunţat că închide graniţa cu Turcia.

UPDATE 1.26 Televiziunea publică din Turcia este acum sub controlul forţelor armate. Toate scripturile citite de prezentatori sunt aprobate de şefii armatei, iar o prezentatoare s-a referit la Erdogan cu termenul de „trădător”.

UPDATE 1.15 O explozie puternică s-a auzit la Ankara în preajma sediului postului public de televiziune. Mai multe aparate de zbor survolează Capitala şi din mai multe elicoptere s-a tras. O a doua explozie s-a auzit la Ankara după un tir tras dintr-un elicopter.


UPDATE 1.10 Preşedintele Erdogan ar fi cerut azil politic în Germania, potrivit unor surse, însă autorităţile germane nu i-au permis intrarea în ţară.

Update 1.00 Declarația președintelui Erdogan a fost făcută pe aplicația Facetime, dintr-o locație necunoscută. Potrivit CNN Turk, el i-a îndemnat pe cetățeni să iasă pe străzi să protesteze împotriva loviturii. „Voi veni în piață în Ankara”, a spus Erdogan, promițând că autorii loviturii vor primi „pedeapsa cuvenită”.

Acțiunea este opera unor ofițeri de rang inferior, care s-au răsculat împotriva superiorilor lor, a mai adăugat Erdogan.

Update 00.52 Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al „forțelor armate” anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

Update 00.44 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în contextul posibilei lovituri de stat militare, că „Turcia va depăşi acest moment”.

Update 00.41 Pe străzi se văd tancuri și militari înarmați. Accesul la Facebook și alte rețele de socilizare a fost închis.

Update 00.35 Sediul televiziunii de stat a fost ocupat de militari. A fost citită o declarație potrivit căreia Turcia va avea o nouă Constituție, iar țara va fi guvernată democratic.

Update 00.33 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că lovitura este opera unui grup militar minoritar, scrie The Guardian.

Update 00.31 Oamenii au început să iasă pe străzi. S-au format cozi la bancomate, unde lumea încearcă să retragă bani. Restaurantele și terasele se închid.

Update 00.29 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este în vacanță și nu se află în țară. CNN Turk a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță

Update 24:00 Potrivit unei agenţii proguvernamentale, şeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de către militarii pucişti. Alte informaţii fac referire la lupte între poliţie şi armată. Pe străzi se aud din ce în ce mai des focuri de armă.

Update 23:53 Premierul a denunţat „o acţiune militară ilegală” şi a declarat că „nu este vorba despre o lovitură de stat”. „Turcia nu va permite ncio iniţiativă care să lezeze democraţia”, a declarat premierul care a promis că autorii acestei revolte vor plăti „cel mai scump preţ” în urma acestei revolte.

Update 11:46 Armata turcă a dat o declaraţie potrivit căreia a preluat controlul. Armata a mai precizat că relaţiile externe actuale vor continua şi că „legea trebuie să fie o prioritate”.

Avioane de luptă survolează Turcia

Se trage din elicopter

Militari inarmati si maşini ale armatei au creat filtre pe străzi

Agenţia de presă Dogan a prezentat imagini cu maşini şi autobuze care erau deviate. CNN Turkey a dat imagini cu vehicule militare şi cu un grup de soldaţi aliniaţi care blocau intrarea unuia dintre cele două poduri din Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia. 

Premierul turc Binali Yildirim, citat de CNN Turkey, susţine că ar fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. „Este tentativa unui grup din cadrul armatei”, spune premierul.

Emisia televiziunii de stat a fost oprită, iar accesul la reţelele de socializare a fost blocat în scurt timp de la răspândirea informaţiei.

Un oficial turc a declarat, cu condiţia păstrării anonimatului, că soldaţi din armata ţării au fost desfăşuraţi în mai multe oraşe din Turcia, fără a preciza însă care sunt acestea.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV. „Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a mai spus premierul turc.

Potrivit NTV, la intrarea în Aeroportul Ataturk din Istanbul au fost trimise tancuri.