Top 10 cele mai urâte oraşe din lume. Într-unul dintre ele se vorbeşte limba română GALERIE FOTO

Cauzele care fac un oraş neatractiv din punct de vedere turistic sunt multiple, plecând de la arhitectura grosolană, excesiv urbanizată, până la absenţa locurilor de distracţie, poluarea excesivă, traficul prea aglomerat sau chiar rata mare a criminalităţii şi nesiguranţa cetăţenilor. Plecând de la mai multe criterii de bază, cei de la ucityguides.com au alcătuit astfel un top al celor mai urâte oraşe din lume.

24 apr. 2016, 09:50

1. Ciudad de Guatemala, Guatemala

Este un oraş plin de fum şi în care criminalitatea este la ordinea zilei. Deşi Guatemala este o ţară frumoasă, capitala sa arată mai mult ca o mahala, unde multe dintre clădiri par că se află în pragul colapsului.

2. Ciudad de Mexico, Mexic

Este cunoscut drept unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume, dar chiar şi dacă ar fi un loc sigur nu este tocmai primitor. Este una dintre cele mai poluate aglomeraţii urbane de pe Pământ şi nici nu le oferă turiştilor prea multe obiective atractive.

3. Amman, Iordania

Capitala unei ţări care deţine unul dintre cele mai fascinante situri istorice din lume (Petra), Amman ar trebui să fie un punct de plecare şi de sosire pe itinerariul oricărui turist care doreşte să călătorească în Orientul Mijlociu. Din păcate, planul său arhitectural este compus din străzi haotice şi cşâlădiri urâte, înghesuite unele într-altele. În plus, este destul de murdar.

4. Caracas, Venezuela

Venezuela este o ţară recunoscută pentru multitudinea de succese la concursurile internaţionale de frumuseţe feminină, dar capitala ţării este departe de a fi frumoasă. Nu doar că este înconjurată de ghetouri, dar districtele centrale par lipsite de orice urmă de stil şi planificare urbană.

5. Luanda, Angola

Oraşul trece printr-un boom spectaculos, putând deveni poveste unei capitale de succes care să inspire întreaga Africă, iar speranţele sale se leagă mult de acest viitor bazat pe dezvoltarea economică. Prezentul nu este tocmai atractiv şi, în plus, este plin de contraste. Clădirile sunt foarte urâte, iar costul vieţii aici este exorbitant, Luanda fiind unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.

6. Chişinău, Moldova

Este un oraş industrial, format în cea mai mare parte din blocuri de tip sovietic, multe dintre ele foarte vechi şi cu faţade aproape descompuse. Multe dintre oraşele din fosta Uniune Sovietică arată la fel, dar, spun autorii studiului, ne aşteptăm totuşi la ceva mai mult de la o capitală.

7. Houston, SUA

Este al patrulea cel mai mare oraş al SUA, din punct de vedere al numărului de locuitori, dar metropola nu excelează la capitolul atractivitate. Deşi sunt multe oraşe americane urâte, Houston se distringe şi prin sărăcie şi numărul mare al persoanelor fără adăpost. Conform statisticilor, aproape o cincime dintre familii trăiesc sub pragul sărăciei.

8. Detroit, SUA

Este un oraş urât atât din punct de vedere estetic, cât şi al nivelului de trai. Aşa se explică şi faptul că într-un interval de doar zece ani a pierdut un sfert din populaţie. În plus, rata criminalităţii este una dintre cele mai mari din SUA. Pe scurt, Detroit este un oraş murdar, în paragină, alcătuit în cea mai mare parte din cărămidă, beton şi sticlă.

9. Sao Paulo, Brazilia

Natura pare să-şi fi concentrat atenţia asupra lui Rio de Janeiro şi să fi uitat complet de celelalte metropole din Brazilia. Sao Paulo poate fi unul dintre cele mai interesante oraşe din lume când vine vorba de shopping sau mâncare, dar dincolo de asta este doar o uriaşă junglă de beton, dezgustătoare.

10. Los Angeles, SUA

Un oraş cunoscut pentru autostrăzile sale conegestionate este suficient să devină destul de neatractiv, dar senzaţia se amplifică dacă oamenii aproape că uită cum este să mergi pe jos. Los Angeles este unul dintre oraşele cu cei mai puţini pietoni din întreaga lume. În ciuda măreţiei Hollywood-ului şi a plajelor din apropiere, Los Angeles este destul de urât, mai ales în raport cu aşteptările de la o astfel de metropolă renumită.