Topirea gheţii arctice, provocată în proporţie de până la 50% de oscilaţii naturale ale climei

Oscilațiile naturale în climatul arctic au provocat până la jumătate din pierderea accelerată a ghețarilor din jurul Polului Nord în ultimele decenii. Restul este cauza încălzirii globale provocată de om, au apreciat oamenii de știință într-un nou studiu dat publicității luni, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

13 mart. 2017, 18:26
Topirea gheţii arctice, provocată în proporţie de până la 50% de oscilaţii naturale ale climei

Studiul indică faptul că perspectiva unui Ocean Arctic fără ghețari, în privința căreia există temeri că s-ar afla la doar câțiva ani distanță, ar putea fi întârziată dacă regiunea revine în mod natural la o climă mai rece.

Variațiile naturale în climatul arctic „ar putea fi responsabile pentru circa 30-50% din declinul total al gheții marine din 1979”, apreciază o echipă de oameni de știință care activează în SUA într-un articol publicat în revista Nature Climate Change.

Suprafața ghețarilor s-a micșorat constant și a atins un minim record în septembrie 2012 — sfârșitul verii în Oceanul Arctic — din datele înregistrate din 1979 și până în prezent. Acum aceasta este la unul dintre nivelurile cele mai mici pentru jumătatea lunii martie, apropiindu-se de minimele de iarnă din 2015 și 2016.

Studiul, care separă influențele încălzirii cauzate de om de cele naturale în circulația atmosferică din Oceanul Arctic, precizează că încălzirea naturală care durează de decenii a climatului arctic ar putea fi legată de variații produse în regiunea tropicală a Oceanului Pacific.

„Dacă această evoluție naturală se va opri sau va da înapoi în viitorul apropiat, atunci vom vedea o încetinire a trendului recent de topire rapidă sau chiar o refacere a suprafeței gheții marine”, a declarat principalul autor al studiului, Qinghua Ding, din cadrul Universității California.

Dar, pe termen lung, acumularea de gaze cu efect de seră provocată de om va deveni un factor și mai copleșitor, a scris el într-un e-mail adresat Reuters.

„Privind în perspectivă, problemă este când și nu dacă Oceanul Arctic va mai avea blocuri de gheață în timpul verii”, a declarat Ed Hawkins, din cadrul Universității din Reading, care nu a fost implicat în studiu.

Topirea gheții arctice afectează modul de viață al populațiilor indigene dar și al speciilor endemice precum ursul polar și focile, deschizând tot mai mult regiunea explorării petrolului și a gazului, precum și transporturilor navale.

Profesorul Andrew Shepherd, din cadrul Universității din Leeds, care nu a participat la studiu, a salutat faptul că au fost evaluate influențele umane și respectiv naturale în topirea ghețurilor arctice. „Nimeni nu a mai făcut până acum această evaluare”, a spus el.

Concluziile studiului ar putea duce la diminuarea incertitudinilor privind momentul în care gheața arctică ar putea dispărea, notează Reuters.