Topul celor mai inteligente rase de câini. Află cât de deştept este căţelul tău

Experţii au realizat un top al celor mai inteligente rase de câini. Rezultatele sunt surprinzătoare, întrucât printre cei mai deştepţi căţei fac parte unii despre care lumea credea chiar opusul.

06 nov. 2013, 12:44
Topul celor mai inteligente rase de câini. Află cât de deştept este căţelul tău

Iată topul 10 al celor mai inteligente rase de câini şi sfaturi despre întreţinerea lor, oferite de celebrul psiholog de câini, Cesar Millan.

10. Câinele de cireadă australian (Australian Cattle Dog)

În top 10 intră câinele de cireadă australian, care se ocupă de turmele de vite – aşa cum sugerează şi numele său. Printre calităţile sale se află inteligenţa extraordinară, vigilenţa şi o loialitate incredibilă faţă de stăpân şi de proprietatea sa. Este agil, puternic, activ, atât fizic cât şi psihic. Partea proastă este că se plictiseşte foarte repede şi va face prostii în încercarea de a-şi găsi o ocupaţie. Câinele de cireadă este şi foarte organizat – de multe ori îşi pune jucăriile la loc, după ce s-a distrat.

Câinele de cireadă australian are un nivel mare de energie, aşa că trebuie să facă multă mişcare şi mult dresaj.

Citeşte şi Cât de inteligent este câinele tău? Jocurile care îi testează inteligenţa şi tipul de personalitate VIDEO

9. Rottweiler

Rottweilerul este şi el un câine de turmă ce provine din Germania. El este folosit în ziua de azi în poliţie şi drept câine de pază, fiind un câine foarte curajos şi extrem de loial.

Rottweilerul este calm, însă precaut cu străinii, aşa că este nevoie de o socializare şi de un dresaj adecvate.

8. Papillon

În mod neaşteptat, aceste căţel mic şi dulce, cu urechi în formă de fluture – de unde îi vine şi numele Papillon (fluture în limba franceză) este mai inteligent şi mai puternic decât s-ar crede. De multe ori este descris precum un câine mare în corpul unui câine mic, foarte atletic. Papillon este un prieten adevărat şi chiar un câine de pază. Este foarte protector cu lucrurile sale şi poate fi învăţat să îşi facă nevoile la litieră.

Papillon, deşi este mic, are nevoie de multă mişcare pentru a se calma şi de mult periaj, pentru menţinerea blăniţei.

7. Labrador Retriever

Labradorul este câinele preferat al familiilor. Este un câine care face parte din clasa lucrătoare şi este cunoscut pentru inteligenţa sa, afecţiunea, răbdarea şi blândeţea sa, fiind perfect pentru copii. Este un căţel uşor de dresat şi este unul din câinii preferaţi pentru operaţiunile de căutare şi salvare, pentru terapia cu animale şi pentru poliţie. Mai mult, labradorul învaţă singur, observând acţiunile oamenilor şi repetându-le, un lucru extrem de important şi situaţiile de urgenţă.

Labradorul are un nivel înalt de energie, aşa că trebuie să facă multă mişcare şi exerciţii distractive – precum aruncatul mingilor sau alergatul prin apă.

6. Câinele de turmă Shetland (Shetland Sheepdog)

Un alt câine de turmă, Shetland este la fel de protector cu „turma” sa umană, precum cu cea de la fermă. Este foarte inteligent, eficient, atent şi învaţă comenzi noi extrem de uşor, asigurându-se că toată familia sa este în siguranţă. Sheltie, aşa cum i se mai spune, este extrem de devotat familiei sale şi se bucură să trăiască oriunde, atât timp cât este cu „haita” sa.

Sheltie are nevoie de multă mişcare, în mod constant, precum şi de socializare şi de dresaj.

5. Doberman Pinscher

Dobermanul este câinele preferat pentru pază întrucât nu se teme de nimic şi are o energie incredibilă. Este deştept şi hotărât, fiind uşor de dresat pentru dominanţă sau supunere. Întrucât era folosit în război şi în poliţie, el pare agresive, însă, de fapt, este foarte blând.

Dobermanul are nevoie de o familie activă, cu o energie calmă şi cu o curte îngrădită. Trebuie să fie socializat şi dresat de mic, mai ales dacă are strămoşi care au fost învăţaţi să păzească.

4. Golden Retriever

O rasă foarte iubită, Golden Retrieverul este foarte inteligent şi poate învăţa peste 200 de comenzi. Este loial, iubitor şi răbdător, dorind să fie întotdeauna pe placul oamenilor. Golden retrieverul este un animal de companie perfect pentru o familie cu copii.

Golden retriever face parte din categoria câinilor sportivi, aşa că are nevoie de exerciţii fizice zilnice, pentru a-l menţine sănătos, precum şi de un periaj constant, întrucât are două straturi de blană.

3. Ciobănescul german

Ciobănescul german a fost crescut pentru inteligenţa sa. Este deştept, curajos şi protectiv. Învaţă comenzile extrem de repede şi adoră să primească noi sarcini – un lucru foarte important pentru rasa sa. În afară de folosirea lui în turme, este preferat şi ca animal de pază, pentru poliţie sau pentru operaţiunile de salvare şi chiar în misiunile militare care necesită paraşutare.

Ciobănescul german are nevoie de foarte multă mişcare şi de dresaj.

2. Pudelul

Pudelul se află pe locul 2 în top, în mod surprinzător. Este uşor de dresat şi are o minte ascuţită, fiind perfect pentru companie. Cu toate că este cunoscut mai mult pentru coafurile sale, este un câine de pază foarte bun. De fapt, una din cele mai cunoscute coafuri ale sale „Poodle clip”, a fost creată special pentru pudelul lucrător, pentru ca să poată înota mai uşor, dar să fie şi protejat. Pudelul excelează la dresaj şi la obedienţă şi adoră jocurile creative, fiind folosit destul de des la circ. Din cauza asta, pudelul se plictiseşte dacă este singur şi face prostii.

Pudelul nu se înţelege foarte bine cu străinii, deşi este extrem de afectuos cu familia şi cu prietenii. Are nevoie de mult exerciţiu, dresaj şi periaj profesional.

1. Border Collie

Border Collie sau ciobănescul australian este cel mai deştept căţel. Din cauza inteligenţei extraordinare, este esenţial să aibă constant o ocupaţie, altfel va distruge casa. Ei adoră să fie în compania oamenilor, fiind perfecţi pentru a fi ţinuţi atât acasă, cât şi la serviciu. Este important de ştiut că border collie se simte bine doar în compania oamenilor care au un nivel de energie la fel de ridicat ca al lui, aşa că dacă vreţi un căţel din această rasă, trebuie să fiţi o persoană sportivă. Întrucât este un câine de turmă, are tendinţa de a „ghida” copii, ciupindu-i de picioare, precum pe oi. Pentru omul potrivit, Border Coliie este bine educat, învaţă extrem de rapid şi este un companion perfect.

Border collie are şi abilitatea de a recunoşte cuvinte, precum celebra Betsy, care are un vocabular de 340 de cuvinte. La doar 10 săptămâni, Betsy şedea la comandă şi putea aduce obiecte după numele lor.

Border collie are nevoie de multă mişcare în fiecare zi, de tot felul de exerciţii fizicii şi de mult dresaj, pentru a-i ţine mintea ocupată. Rasa această are nevoie neapărat de o curte îngrădită, pentru că adoră să alerge. Stăpânii unui border collie trebuie să ştie că acesta aleargă după tot ce mişcă, inclusiv maşini, copii şi pisici.

Iată un top complet al raselor de câini în funcţie de inteligenţă.

I. Cei mai inteligenţi câini. Învaţă noile comenzi în mai puţin de 5 repetiţii. Ascultă prima comandă 95% din timp sau chiar mai mult.

1     Border Collie
2     Poodle
3     German Shepherd
4     Golden Retriever
5     Doberman Pinscher
6     Shetland Sheepdog
7     Labrador Retriever
8     Papillon
9     Rottweiler
10    Australian Cattle Dog

II. Câini de lucru excelenţi. Învaţă noile comenzi în 5-15 repetiţii. Ascultă prima comandă 85% din timp sau mai des.

11     Pembroke Welsh Corgi
12     Miniature Schnauzer
13     English Springer Spaniel
14     Belgian Tervuren
15     Schipperke
         Belgian Sheepdog
16     Collie
         Keeshond
17     German Shorthaired Pointer
18     Flat-Coated Retriever
         English Cocker Spaniel
         Standard Schnauzer
19     Brittany
20     Cocker Spaniel
21     Weimaraner
22     Belgian Malinois
         Bernese Mountain Dog
23     Pomeranian
24     Irish Water Spaniel
25     Vizsla
26     Cardigan Welsh Corgi

III. Câini de lucru peste medie. Învaţă noile comenzi între 15-25 de repetiţii. Ascultă prima comandă 75% din timp sau mai des.

27     Chesapeake Bay Retriever
         Puli
         Yorkshire Terrier
28     Giant Schnauzer
29     Airedale Terrier
         Bouvier Des Flandres
30     Border Terrier
         Briard
31     Welsh Springer Spaniel
32     Manchester Terrier
33     Samoyed
34     Field Spaniel
         Newfoundland
         Australian Terrier
         American Staffordshire Terrier
         Gordon Setter
         Bearded Collie
35     Cairn Terrier
         Kerry Blue Terrier
         Irish Setter
36     Norwegian Elkhound
37     Affenpincher
         Silky Terrier
         Miniature Pinscher
         English Setter
         Pharaoh Hound
         Clumber Spaniel
38     Norwich Terrier
39     Dalmatian

IV. Inteligenţă medie. Învaţă noile comenzi între 25-40 de repetiţii. Ascultă prima comandă doar 50% din timp.

40     Soft-Coated Wheaten Terrier
         Bedlington Terrier
         Smooth Fox Terrier
41     Curly-Coated Retriever
         Irish Wolfhound
42     Kuvasz
         Australian Shepherd
43     Saluki
         Finnish Spitz
         Pointer
44     Cavalier King Charles Spaniel
         German Wirehaired Pointer
         Black & Tan Coonhound
         American Water Spaniel
45     Siberian Husky
         Bichon Frise
         English Toy Spaniel
46     Tibetan Spaniel
         English Foxhound
         Otterhound
         American Foxhound
         Greyhound
         Wirehaired Pointing Griffon
47     West Highland White Terrier
         Scottish Deerhound
48     Boxer
         Great Dane
49     Dachshund
         Stafforshire Bull Terrier
50     Alaskan Malamute
51     Whippet
         Chinese Shar-pei
        Wire Fox Terrier
52     Rhodesian Ridgeback
53     Ibizan Hound
         Welsh Terrier
         Irish Terrier
54     Boston Terrier
         Akita

V. Inteligenţă acceptabilă. Învaţă noile comenzi în 40-80 de repetiţii şi ascultă prima comandă în doar 30% din timp.

55     Skye Terrier
56     Norfolk Terrier
         Sealyham Terrier
57     Pug
58     French Bulldog
59     Brussels Griffon
         Maltese
60     Italian Greyhound
61     Chinese Crested
62     Dandie Dinmont Terrier
         Petit Basset Griffon Vendeen
         Tibetan Terrier
         Japanese Chin
         Lakeland Terrier
63     Old English Sheepdog
64     Great Pyrenees
65     Scottish Terrier
         Saint Bernard
66     Bull Terrier
67     Chihuahua
68     Lhasa Apso
69     Bullmastiff

VI. Câinii cel mai puţin inteligenţi. Au nevoie de 80-100 de repetiţii pentru a învăţa o comandă şi o ascultă din prima doar 25% din timp sau chiar mai puţin.

70     Shih Tzu
71     Basset Hound
72     Mastiff
         Beagle
73     Pekingese
74     Bloodhound
75     Borzoi
76     Chow Chow
77     Bulldog
78     Basenji
79     Afghan Hound