Tradiţii şi obiceiuri de Florii: Ce trebuie să facem pentru a ne vindeca de boli

Ortodocşii celebrează, duminică, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

13 apr. 2014, 08:00
Tradiţii şi obiceiuri de Florii: Ce trebuie să facem pentru a ne vindeca de boli

Duminica Floriilor nu are dată exactă, ci este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paştelui. Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, cele mai multe fiind de origine păgână.

PROGNOZA METEO: Cum va fi vremea de Florii şi de Paşte

Înainte de a intra în Ierusalim, Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, iar învierea sa a devenit simbolul învierii viitoare a oamenilor.

Una din legendele românilor spune că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiţiei, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama-să să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, îşi aduce aminte de plăcinte. Se grăbeşte să coboare, cade şi moare. 

VEZI ŞI SUPERSTIŢII DE FLORII. De ce nu e bine să te speli pe cap şi cu ce fac fetele FARMECE DE DRAGOSTE

Întrucât se spune că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul ca în sâmbăta dinaintea Floriilor femeile de la ţară să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

În sâmbăta Floriilor, în trecut se efectua un ceremonial complex, numit Lăzăriţa, structurat după modelul colindelor. Acesta era un ceremonial la care participau numai fetele. Una din ele, numită Lăzăriţa, se îmbrăca în mireasă şi colinda împreună cu celelalte în faţa caselor, povestind drama lui Lazăr sau Lăzărică.

MESAJE DE FLORII: Cele mai frumoase FELICITARI DE FLORII

În Duminica Floriilor, în bisericile ortodoxe, se binecuvîntează ramurile de salcie. În popor există credinţă că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele şi pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele.

Salcia care era dusă la biserica trebuia să aibă mugurii desfăcuţi. Exista şi obiceiul lovirii uşoare cu crenguţa de salcie. Părinţii îşi loveau uşor cu ramurile de salcie copiii, spunând: „Bătaia salciei, să fii sănătos că această!“. Salcia era pusă, deasemeneam şi în apa în care făceau baie copiii.

Mesaje DE FLORII: Cele mai frumoase FELICITARI DE FLORII

Mai mult, mugurii de salcie erau consideraţi vindecători. Cei care mâncau muguri de salcie, scăpau de friguri şi de alte boli. Mugurii de salcie erau introduşi în aluatul pentru pâine. Cu salcie sfinţită, înmuiată în agheazmă, erau stropite atât casele oamenilor, cât şi încăperile unde stăteau animalele, pentru a fi ferite de lucrarea duhului necurat.

În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce peşte. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălelor.

MESAJE DE FLORII: TRIMITE şi tu URARI, SMS de FLORII 2014

Se mai spune că aşa cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte, iar unii oameni preferă să nu se spele pe cap, de frică „să nu albească la fel ca pomii aflaţi în floare”.

Fetele fierb, la miezul nopţii, de Florii, apă cu busuioc, iar dimineaţa se spală pe cap cu ea. Se spune că vor avea părul frumos şi strălucitor, iar băieţii se vor uita după ele ca la un pom roditor.

Se mai spune că dacă îţi pui o dorinţă în ziua de Florii, după ce ai ţinut post şi te-ai împărtăşit, aceasta se va îndeplini.