TRAGEDIE în Iaşi. Trei copii, răniţi într-un incendiu. Mama i-a lăsat singuri acasă cu lumânarea aprinsă

Trei copii din comuna Trifeşti, judeţul Iaşi, au fost la un pas să ardă de vii într-un incendiu izbucnit de la o lumânare.
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 08:57
TRAGEDIE în Iaşi. Trei copii, răniţi într-un incendiu. Mama i-a lăsat singuri acasă cu lumânarea aprinsă

Clipe groaznice pentru trei copii care abia au scăpat cu viaţă dintr-un incendiu care a avut loc duminică seara în localitatea ieşeană Trifeşti. Micuţii au fost închişi în casă de către mamă, Ana Aciobăniţei, în vârstă de 37 de ani, care a mers să bea la un concubin. Cei trei copii au fost lăsaţi în casă, la lumina unei lumânări. Când a izbucnit incendiul, copiii au început să se izbească în uşă şi apoi au ieşit, arzând şi urlând pe uliţele satului, cu picioarele goale, să ceară ajutor la vecini, potrivit ziaruldeiasi.ro.

„În data de 17.01.2016, ora 21.22, Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi a intervenit în comuna Trifeşti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară. În urma incendiului au rezultat 3 victime: un copil în vârstă de 9 ani, un copil în vârstă de 7 ani şi copil în vârstă 12 de ani. Victimele au fost transportate la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi de către un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, un echipaj SMURD şi un echipaj aparţinând SAJ Iaşi. Cauza pro­babilă a incendiului a fost focul des­chis în spaţii închise”, au precizat repre­zentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Conform medicilor de la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria”, starea celor doi copii mai mari este stabilă. Din păcate, celălalt minor este rănit grav. Băiatul a fost operat de urgenţă pentru înlăturarea segmentelor arse, şi se află internat în secţia ATI a spitalului.

„Fetiţa de 12 ani prezintă arsuri de gradele I şi II la nivelul piramidei nazale şi al palmei, pe aproximativ 0,5% din suprafaţa corporală, şi intoxicaţie cu fum. Băiatul în vârstă de 9 ani nu are leziuni cutanate de arsură, are doar semne de intoxicaţie cu fum. Starea celor doi este bună, nu pune pro­bleme. Probleme pune copilul în vârstă de 7 ani, care are arsuri de gradele II, III şi IV pe aproximativ 40% suprafaţă corporală la nivelul membrelor, mână şi picior bila­teral, unde are arsuri de gradul IV. Din acest punct de vedere, prognosticul func­ţio­nal rămâne rezervat”, a declarat pediatrul Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

Vecinii au povestit momentele de groază prin care au trecut copiii, duminică seara.

„Era un ger afară, de crăpau pietrele. Am auzit pocnituri, probabil de la foc, şi am ieşit afară. Când am văzut flăcările, am zis că îmi ia şi mie casa foc. Apoi am auzit nişte strigăte de copii. Am fugit repede să dăm o mână de ajutor. Copiii erau arşi, înnegriţi de fum, şi fugeau cu picioarele goale pe gheaţa de pe uliţă. Au mers la o vecină, unde stăteau de obicei, când maică-sa o lua aiurea, prin sat. Are patru copii, o fată, şi trei băieţi. Cel mai mare este în clasa a 8-a. Ştiu că unul dintre ei nu era acasă, era plecat în altă parte”, a spus o vecină.

Un alt vecin care locuieşte peste stradă a spus că femeia obişnuia să consume băuturi alcoolice, lăsându-şi copiii fără supraveghere. Totodată, şi asistentul social din comună a precizat că femeia consuma băuturi alcoolice, cazul ei fiind analizat într-una dintre şedinţele serviciului local de monitorizare a situaţiilor deosebite din comună.

După decesul din august 2008 al tatălui natural al copiilor, mama lor a avut mai multe relaţii în concubinaj, niciuna dintre ele de lungă durată. Familia locuia în casa părinţilor tatălui decedat.

„Vorbim de o familie cu patru copii, dintre care în momentul incendiului în casă erau trei dintre ei. Tatăl minorilor a murit pe 30 august 2008, după deces copiii primind o pensie de urmaş în valoare de 500 de lei pentru fiecare. Venitul total al familiei este de 2.300 de lei, pe lângă pensia de urmaş adăugându-se şi alocaţia minorilor. Mama împreună cu copiii erau monitorizaţi de noi şi periodic făceam anchete sociale. Când mergeam la ei, erau îngrijiţi şi hră­niţi. Casa era compusă dintr-o cameră, un hol şi o magazie. Alături mai era o anexă în care femeia nu ne-a lăsat niciodată să intrăm”, a declarat Doina Baciu, asistent social în comuna Trifeşti.

Reprezentantul primăriei a mai subliniat că mama minorilor a declarat pe propria răspundere că incendiul s-a declanşat în timp ce ea se afla la o prietenă „după ulei”. Femeia susţine că nu a lipsit mult timp de acasă şi că i-a lăsat pe copii cu lumânarea aprinsă pentru că intenţiona să se întoarcă imediat acasă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a fost sesizată de Spitalul de Copii „Sf. Maria” în legătură cu starea celor trei mi­nori, şi a început o anchetă la finalul căreia va dispune preluarea în regim de urgenţă a copiilor. Aceştia vor ajunge într-un centru specializat după ce starea lor de sănătate se va îmbunătăţi.

Citeşte şi Incendiu de proporţii în Bacău. Mamă şi fiică, arse de vii

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
Se face DREPTATE PENTRU ROMÂNIA. Vestea a venit chiar în această noapte: Cea mai mare realizare
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Amenzi pentru depășirea vitezei legale. Cum poți evita sancțiunile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'