Traian Băsescu: Ca procurorul Negulescu mai sunt în sistem. Procurori precum Sutiman şi Roşu de la DNA fac dosare la comandă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat la România TV că în sistemul de justiţie sunt mai multe cazuri ca cel al procurorului DNA Negulescu.

19 feb. 2017, 19:12
Traian Băsescu: Ca procurorul Negulescu mai sunt în sistem. Procurori precum Sutiman şi Roşu de la DNA fac dosare la comandă

„Ca Negulescu mai sunt în sistem. Procurori care mistifică dosare la ordin mai sunt. Este doamna Roșu din DNA. Este doamna Sutiman, care dădea ordine „fă dosare așa”, inclusiv pentru Firea. În cazul dosarului meu, cel cu Firea, ordinul a fost dat de şefa secţiei I, Camelia Sutiman”, a subliniat Traian Băsescu.

Traian Băsescu consideră că în spatele acţiunilor DNA din 2015 şi 2016 nu a fost preşedintele Iohannis, ci doar iniţiativa şefei DNA, care a vrut să umilească oamenii politici.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după demisia procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti

„Procentul de corupţie în justiţie e ca şi în politică. Nu vedeţi că nu găsim 450 de parlamentari care să fie cristal ca paharul. De ce credeți că am găsi 3.000 de procurori. Justiția și SRI sunt instituții publice, trebuie să avem curaj să spunem că și aceste sisteme trebuie curățate. Vă asigur că sunt mulți Negulești în sistem.

Prima urgență este o lege de protejare a judecătorilor. În momentul de față orice judecător care are în față un dosar de la DNA – multe dintre ele, vorba lui Cristoiu, sunt editoriale – judecătorului îi este teamă de procuror, pentru că acesta poate să-l pună sub acuzare. Judecătorul, dacă află în instanță că au fost declarații sub presiune, tot ce pot face este să retrimită dosarul Parchetului. E nevoie de un articol de lege prin care judecătorii să fie protejați de abuzurile procurorilor. Judecătorul nu trebuie să poată fi pus sub acuzare ca un om obișnuit, ci doar după ce procurorul este cenzurat de cineva.

Și dacă aș greși în aprecierea mea, trebuie luată o măsură pentru ca judecătorii să fie eliberați de presiunea din partea procurorilor.